KRÖNIKAN: Vem stoppar Frölunda – utan fulspel?

När Frölunda till och med gör tre mål i power play – tja, då finns inget bättre hockeylag i Sverige! Vem ska stoppa laget – utan fulspel?

 
Jag fastnar på nätet strax före nedsläpp mot Brynäs. Kan inte släppa den senaste – och helt osannolika – värvningen till SHL. Kollar klipp efter klipp med Modos tillskott Donald Brashear – och ett av de allra senaste slutar med att transatlanten sänker en kille med ett slag i nacken.
Den typen av spelare finns alltså i svenska elitligan numera – och jag kan, till viss del, förstå Peter Forsberg i skadedrabbade och unga Modo.
Om jag säger så här: Johan Forsberg i Luleå lär inte armbågshoppa in en tackling på William Nylander så länge som en av NHL:s värsta slagskämpar finns på isen eller ombytt på en bänk nån meter därifrån.
Det är management by fear, lite som när medborgargarden beväpnar sig med basebollträn och patrullerar småstäder där polisen inte hinner med att agera mot inbrott och stulna bilar.
Det är en trist utveckling, men kanske nödvändig i vissa fall.
Vem står upp för Frölunda? När det hettar till i ett kommande slutspel behövs det någon med muskler, någon som samtidigt håller sig på rätt sida lagen, någon som skyddar ”små” lirare som Mathis Olimb, Artturi Lehkonen och Andreas Johnson.
Ett lag som blir frånåkt har bara en chans att stoppa Frölunda – och det kommer att vara med fulspel.

 
MED DET HELT galna bötessystemet passar sig dessutom de flesta spelarna för ett matchstraff. Vem vill åka på 50 000 kronor i skattade pengar för att du stått upp för en lagkamrat?

DEN HÄR KVÄLLEN visar Linus Fernström att hans mål om spel i NHL inte bara är en dröm. Stenungsundskillen har utvecklats till en av seriens bästa målvakter i vinter. Härligt!
Och när vi ändå pratar om underskattade spelare: Christian Bäckman må vara gammal och aningen seg, men han står alltid rätt. Spelsinne som få – och dessutom målskytt ett par gånger om i den här vinsten!

DET HÄR ÄR också kvällen när PP-spelet plötsligt stämmer. Frölunda kommer till spel med ett mål i numerärt överläge på de senaste 18 försöken – och lämnar isen med tre PP-mål på fem försök!
Det är lysande statistik – och betyder att landets bästa lag helt plötsligt har ytterligare en dimension eller växel i spelet.
Jag undrar om Dick Axelsson plötsligt hittat en fax nere i Schweiz – och skickat över sina allra bästa power play-uppställningar? Han lovade ju Roger Rönnberg att göra det när det såg som mörkast ut …

TILL SIST: Megatalangen Anton Karlsson startar om – i Frölunda. Lerumskillen tog flyget hem från Skellefteå – och efter helgen ska han vara klar för J20-laget. Om allt går som det ska, alltså.
Helt rätt – och nu får Anton fightas med alla andra juniorer om en chans i Roger Rönnbergs A-lag …
Det kan vara den bästa skolan som finns i Sverige just nu.