Rönnberg: ”Vi kan inte ta genvägar som Skellefteå!”

Det håller på att byggas upp en stark rivalitet mellan ledande Skellefteå AIK och jagande Frölunda HC i SHL.

Presskonferensen med Bert Robertsson och Roger Rönnberg från tidigare i vinter är en klassiker – och inför morgondagens möte i Västerbotten finns gnistan garanterat kvar.

Ett formstarkt SAIK mot ett formsvagt Frölunda, dessutom.

Hinner ni i kapp Skellefteå på tre månader?
– Det är hårt jobb. Vi har jättemycket att göra. Vi måste ha utmanarfokus kvar. Vi kan inte ta genvägar som Skellefteå gör, med att värva in Zackrisson, Kabanov eller nu senast Pesonen. Vi kan inte gå den vägen. Vi måste få våra spelare att spela bättre än de pjäser som de lyfter in, säger Roger Rönnberg.

Det har pratats om att värva spets – och både Johan Harju i Jokerit och Johan Sundström i Bridgeport Sound Tigers har kontaktats.
”Truppen är levande till den 31 januari. Christian Lechtaler och Fredrik Sjöström gör ett bra jobb med att scanna av marknaden. Men vi är väldigt kräsna. Tanken med det här laget är att allt är väldigt prisvärt – och det måste allt som vi stoppar in i omklädningsrummet också vara! Det ska passa in i vår modell.”
Du tror fortfarande på guld?
– Jag lever i den tron – och vill alltid leva i den tron – att det här laget klarar av att vinna. Det är mitt jobb och det kommer jag att jobba med – tills motsatsen är bevisad. Det är min och coachernas roll att alltid tro på det lag som vi har.

Vad gör Skellefteå bättre än er just nu?

”De har varit väldigt effektiva den sista delen av serien. De senaste tio matcherna har de varit effektiva åt bägge hållen. Det gör att de vinner väldigt många trånga och jämna matcher. Det är den enda skillnaden.”

 

20 kommentarer om “Rönnberg: ”Vi kan inte ta genvägar som Skellefteå!”

 1. C:
  Rönnbergs bakgrund i LHF är för min del rätt ointressant. Även om det är svårt att inte slås av att det gott och väl skulle kunna vara en krydda i anrättningen, i alls fall för Rönnberg själv.

  Han får förresten använda precis vilka ord och uttryck han vill för att beskriva den väg han tycker klubben måste gå men de ord han väljer att använda har ju för den sakens skull inte tappat sin innebörd och betydelse. Att Rönnberg vill beskriva att FHC väljer en väg där man vill utveckla egna spelare billigt snarare än att värva dyrt(”köpa sig framgång”) så är Skellefteå fortfarande fel lag att använda som referenspunkt. Tvärtom är Skellefteå beviset på att en stor portion egenutvecklade spelare med känsla för klubben är en fruktansvärt framgångsrik väg att gå. Ödmjukheten att erkänna att detta i kombination med en välskött förening under många år, ger förutsättningar och kapital att också värva spets SAMTIDIGT som man satsar på egen spelarutveckling, vore kanske på sin plats.

 2. Det är ju något ojuste av Rönnberg att prata om ”genvägar” när han nämner Skellefteås lagbygge. Skellefteå förlorade tre kedjor och ett backpar efter fjolårets framgångsrika säsong. Jag undrar: vad hade Rönnberg gjort om han suttit i samma sits? Spelat juniorer ur egna led, kanske?

 3. Tja skellefteå har ju hittat konceptet med att ta genvägar till guld och är på god väg att ta sitt 3:e raka. Frölunda tar den ”moraliska” omvägen för att vinna guld…. Frågan är bara hur länge man får vänta! Just nu gillar jag Skellefteås väg bättre 🙂

 4. Surt sa ”röde Rönnberg” ! Att säga att Skellefteå ”tar genvägar” i form av värvningar är väl ganska barnsligt? En titt i Eliteprospects visar på att även FHC värvat. Men skillnaden är väl om man värvat BRA eller inte och där har mästarna visat på en bra fingertoppskänsla de senaste säsongerna, med ett fåtal undantag. Ett område där Skellefteå definitivt inte genat är föreningsbygge och träningar. Se på de juniorer som kliver in och spelar seniorhockey direkt! Nej Rönnberg, fokusera på egna laget och träna hårdare, så kanske utdelningen kommer så småningom. Att klaga på motståndarna är ju att verkligen att gena och inte ta eget ansvar!
  😉
  http://www.eliteprospects.com/team.php?team=12

 5. Alla topplag i SHL köper in spets. Utom Frölunda då man tror att man kan utveckla habila spelare till spets. Självfallet kommer man inte vinna guld med det lag vi har idag. Alldeles för lite spets. Både bland målvakter och målskyttar.
  Har lite svårt att förstå Frölundas modell. Syftet med att spela i SHL måste väl vara att ta guld. För Frölunda alltså, annorlunda för lag som Leksand och Dif i dagsläget. När jag ser hur Frölunda agerar får jag känslan av att de hellre står fast vid olika principer än agerar för att ta guld. Jag får känslan av att det är viktigare att utveckla spelare än att vinna guld.

  1. Svensson: Till att börja med så måste du förstå att Frölundas ekonomiska situation inte är den bästa.
   Och just nu så tittar ledningen på eventuell förstärkning.
   Jag tror att Frölunda satsar på guld, precis lika mycket som dem andra.

   MEN! Till skillnad från de senaste 7-8 säsongerna. Då vi försökt köpa oss ett guld. Och hela föreningen blödde kraftigt.
   Så är nu Frölundas ståndpunkt att hålla hårt i de få pengar man har. Och satsa hårt på utveckling och ungdoms verksamheten.
   För att på sikt nå framgångar, likt Skellefteå. Skellefteå har jobbat hårt för att komma dit dem är idag.
   Inget håller för evigt.
   Om några år kanske Frölunda håller samma standard. Och har mer pengar i kassan att använda.
   Vi måste ändå komma ihåg. Att så här bra som Frölunda varit de 2 senaste säsongerna.
   Det var länge sedan.
   Och dem gör det på en betydligt mindre budget en innan.
   Intäkter, publiker och resultat går hand i hand.

   Jag tror Frölunda är inne på helt rätt bana.
   Sen tycker jag såklart att vi saknar spets.

 6. Håller faktiskt med Rönnberg. Tror inte på en himla massa stora värvningar utan gillar i att han vill satsa på sitt lag. Tror verkligen på Rönnberg till 110% om allt och kommer alltid stå bakom. Det här kommer bli riktigt riktigt bra övertid. En som ja anser behövs e just styrka i truppen som det spekulerats i här ovan det e något som nog verkligen behövs. Som kan försvara våra ”poängkungar” dem viktigare spelarna.

 7. Rönnberg är ändå väldigt rak och ärlig på sitt sätt, det måste man ge honom. Han kan inte förställa sig och snygga upp sin image och sitt sätt att kommunicera. På det sättet är han lite som barn, och det var väl en anledning till att han passade särskilt bra som tränare i juniorhockeyn.

  Just nu stör det honom att Skellefteå inte stannar upp och väntar in övriga SHL-lag, utan snarare gasar på och försöker dra ifrån. Uttalandet om Skellefteås genvägar var inte särskilt väl överlagd, men den bara pockade på att komma ut ändå, och då gjorde den det.

  För övrigt tycker jag att hockeyföreträdare skall uppträda föredömligt. Robertsson och Rönnberg levde inte upp till det kravet riktigt. De tillhör sådana som har stort hjärta för sporten, och det måste man ändå beundra dem för. Rönnbergs FHC kommer igen. Nu snart i final i CHL, och bland topplagen i SHL.

 8. Johan Sundström är en kille jag gärna har i laget. Men han är knappast spelaren som kan ge en injektion till laget. Frölunda saknar en riktig topp spelare. Typ Kallio när han värvades.
  Skulle vilja se en Joakim Lindström typ. Annars ser jag ingen mening att värva.

  Tänkte på slutspelet här fram i vår.
  Tanken slår mig hela tiden.
  Frölunda kanske har ett hyfsat lag på pappret osv. Men jag saknar mycket tyngd och kraft.
  Tror inte dagens Frölunda är kapabla att gå hela vägen. Finns många pojkar och få män i laguppställning.
  Killar som Janmark, Lehkonen och Olimb får svårare i playoff.

 9. Rönnberg är den största bölaren i SHL, han gråter sig nog till sömns varje natt över hur dumma alla är med Frölunda
  ”Det är så synd om mig, alla är dumma med oss, buhu, buhu!”

  1. Du förstår inte särkilt mycket om ishockey och kan knappast följa vad som händer i shl.
   Den ända som bölar här är du.

   1. Om en ända börjar böla, då blir jag rädd. Det ljud som kommer ur ändan brukar benämnas på annat sätt.
    Tycker nog passningen till Skellefteå var på gränsen till ojuste. Få lag har så många inhemska spelare som just Skellefteå. Sedan att bra spelare kanske heller väljer Skellefteå är en helt annan sak. Rönnberg: Säg i stället som räven. ”Dom är sura, rönnbären ….. eller var det Rönnberg…?

 10. Kungen av skitsnack och avundsjuka är igång igen. I mening ett kan man inte ta genvägar som skellefteå (som förlorade tio spelare från ifjol) genom att värva och i nästa så är truppen öppen för spets.

  1. Nåja, han syftar nog snarare på att FHC inte har möjlighet att kontraktera spelare av den kalibern (och med den prislappen). Ska man ta in någon så blir det antagligen någon relativt billig kille som passar in i modellen och som kan få ett lyft i Rogers regi. Där finns det förövrigt många liknelser med hur MFF byggt Allsvenskans bästa lag så det är nog inte så dumt.

   1. Fast är inte Skellefteå ett jävligt märkligt lag att angripa på det där sättet när deras signum under i princip samtliga dessa framgångsrika år har varit en extremt stark stomme av hängivna icke-stjärnor? Stomspelare som många av dem dessutom är fostrade i klubben sen juniortiden eller tidig seniorålder.

    Jag har nånstans haft respekt för det FHC försökt bygga upp och att de gjort ett ärligt försök att utveckla både hockeyn och organisationen för att hänga med i utvecklingen. Det hedrar klubben till skillnad från många andra klubbar. Det är däremot mindre smickrande att slå sig för bröstet och försöka vinna moraliska poäng på att serieledarna valt att bygga sitt lag på ett annorlunda sätt än man själv.

    Dessutom kräver ju påståendet om att spelare som Pesonen, Kabanov och Zachrisson är genvägar vissa klargöranden. Hur många säsonger måste de spela för att inte ”vara en genväg” nu? Vad säger Rönnberg om att Pesonen spelar i svartgult även nästa säsong? Jävligt lång omväg om nån frågar mig. Är Kabanov en genväg för att han är ryss och farit runt?

    Nej, det är alldeles för uppenbart att Rönnberg inte riktigt fixar att han och Frölunda har en bra bit kvar till att kunna mäta sig med Skellefteå över tid. Kanske behöver självbilden omvärderas en smula och ett visst mått av ödmjukhet infinna sig?

   2. Jokarfo:

    Tror att du, och många andra härinne, övervärderar och feltolkar Rönnbergs ordval. Att Frölunda inte kan ”ta genvägar” som Skellefteå är ingen passning till Skellefteå över huvud taget, det är bara ett sätt att förklara att Frölunda inte har möjligheten att värva in alltför dyra spelare utifrån – utan att klubben istället måste jobba stenhårt för att höja varje befintlig truppspelare (vilket ju självklart Skellefteå och alla andra lag också måste göra, även de också – bevisligen – kan värva).

    Men jag antar att om man är Skellefteåanhängare så tolkar man det som att Rönnberg är bitter på Skellefteå pga. hans bakgrund i Luleå Hockey. Så tolkar dock inte jag det.

Kommenteringen är stängd.