KRÖNIKAN: Sluta behandla Frölunda fel

Det här är som att äta kött i Feskekörka – men Frölunda är större än Bruce Springsteen. När ska stans politiker inse det?

 
På 27 matcher i SHL har Frölunda lockat drygt 245 000 åskådare till Scandinavium. Det är över 9 000 åskådare per match, eller för att skriva så stadens styrande politiker förstår:
Det är fyra utsålda konserter med Bruce Springsteen.
Och alla vet vi förstås hur enormt mycket en konsert med Bruce Springsteen betyder för Göteborg och näringslivet här.
Men Frölunda? Nja. Det ses fortfarande som nåt katten släpat in. Hoppar det in hästar eller nåt koreograferat dansnummer med Eric Saade så går det fortfarande före Scandinaviums allra största hyresgäst. Tja, till och med bandy med plastboll gick före i höstas. Märkligt.
Det är klart att vi ska ha stora evenemang som Melodifestivalen, Göteborg Horse Show och VM i innebandy – men med fyra Bruce Springsteen-konserter, år ut och år in, ska Frölunda naturligtvis ha högsta prioritet. Det är skrämmande att FHC är den SHL-klubb som tjänar minst pengar per åskådare. Ingen försäljning av mat, dryck, alkohol eller korv kommer föreningen tillgodo.
Inte ens en procentuell sats delas med det kommunala bolaget Gotevent
”Tack för att ni finns”, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till publiken i grundseriens allra sista hemmamatch. Tänk om Göteborgs politiker också kunde upptäcka att Frölunda finns?
Och då har jag inte ens nämnt en ny arena – och det behov som finns och kommer att finnas. Kanske läge för en arenaskatt?
FRÖLUNDA HAR FÖR övrigt budgeterat för 9 250 åskådare per match i grundserien. Det målet nås inte – men nästan, med 9 087.
Och det bästa i kalkylen: Alla hemmamatcher i det kommande slutspelet blir en ren bonus, för de är inte medräknande överhuvudtaget.

 

JAG TROR FÖRRESTEN inte att målvakten Fredrik Bergvik gör bort sig om han får chansen i slutspelet. Nåt måste en kille som är draftad av San José Sharks faktiskt ha.
”DET ÄR INTE så kul att kolla hockey”, säger skadade Robin Figren när han intervjuas i pausen. Häpp? Publiken säger nog nåt helt annat efter insatsen mot Linköping.
Fast det är klart att nummer 22 hellre spelar.
TILL SIST: Luleå väntar i den sista omgången – och det finns en enkel fråga: Hur kommer Frölundas spelare att hantera Karl Fabricius efter CHL-finalens drama uppe i Norrbotten?
Den svåra frågan är: Vilket lag ser Frölunda helst i kvarten, den som startar i Scandinavium på torsdag nästa vecka?  Den bäst placerade play in-vinnaren av mötena Färjestad (7:a) mot Brynäs (10:a) och Djurgården (9:a) mot Luleå (8:a) kommer att åka till Göteborg.
Jag tippar att det blir Färjestad.

18 kommentarer om “KRÖNIKAN: Sluta behandla Frölunda fel

 1. Måste hålla med Johan. Inte enbart pga att jag är Frölundait. Samtidigt har även ni andra bra poänger. Men gällande arena frågan så säger jag att Frölunda ska få en egen arena, utöver Frölundaborg. Ja, den ska va 10.000 + för Frölunda fyller det lätt, om Göteborg får huvudet ur röven och inser vikten av vad Frölunda betyder för Göteborg.

 2. Vad håller ett flertal insändare på med här? Rylander har lyft bevakningen av Frölunda till en helt annan nivå, en nivå som GP aldrig haft. En nivå som är helt i linje med 2015.
  Allvarlig när den behövs, lättsam och rolig i andra lägen.
  Nu visar han hur svårt det är att få staden att samarbeta – när det gäller arena och stöd. Vad är det ni klagar på?

 3. Varför tog du inte ens med min kommentar där jag ifrågasatte din krönika? Där stod inget illa utan det jag tog upp var ren fakta kring hur kommunen redan subventionerar Frölunda genom olika mer eller mindre olagliga insatser. Bad dig även tänka till och gärna ta upp den horribla situation som kommunen har satt Alliansklubbarna i på Gamla Ullevi.
  Är du rädd för kritik Rylander??
  Klarar du inte av att ha fel i det du säger utan att ta till småbarnsfasoner (med tanke på dina kommentarer på Twitter i samma ämne).
  Är direkt orolig för GP och dess försäljningssiffror om det är på detta sättet det skall gå till framöver.

 4. Detta är från Svenskafans Blåvittforum:

  ”…Tycker han seriöst att Frölunda behandlas ”fel”av kommunen?

  Pratar vi om samma Frölunda som Got event så sent som 2011 lånade ut 20 miljoner till?

  Pratar vi om samma Frölunda som tidigare i år sålde aktier värda 16 miljoner till ett kommunalt bolag för 40 miljoner? …”

  Är detta sant? Jag har själv ingen aning, men om ovanstående stämmer så undrar jag om du lever i samma värld som oss andra?

  Det är många fler människor som inte är från stan och göra av med pengar i samband med match på en Blåvitt-match än det är på en indianmatch.

  1. Jag skrev detta igår, men det vågade Rylander inte publicera.

   ”Säg att du skämtar?? Du kan väl ändå inte mena allvar med denna? I så fall blir jag mer än orolig för hur du
   resonerar. Pratar vi om samma Frölunda som kommunen lånade ut 20 mille till? Samma Frölunda där ett kommunalt bolag gick in och betalade 40 miljoner för något som inte var värt en tredjedel så mycket pengar? Samma Frölunda som mer eller mindre fått en reservarena av kommunen i Frölundaborg?
   Evenemang som ger oss internationell uppmärksamhet och på en helg drar in mer publik än vad VF gör på 10 matcher bör prioriteras. Allt annat är ju helt hål i huvudet och något som VERKLIGEN hade behövts ifrågasättas i så fall.
   Nej Rylander, göm undan dina hockeyåsikter och försök se vad dessa evenemang innebär för staden Göteborg istället.
   Eller varför inte börja lägga lite mer fokus på att skriva positivt om t.ex. Gais, Öis, IFK. Där skrivs det heller i stort sett inget om det sjuka förhållandet mellan kommunen och klubbarna som spelar på Gamla Ullevi. Där kan man snacka om att klubbarna blir felbehandlade i jämförelse med minstingen på Hisingen, Häcken.
   Så detta var ett riktigt lågvattenmärke skrivet av Rylander, som uppenbarligen enbart skriver i egenskap av supporter till VF och inte som journalist inom sporten.”

   1. Johanr:

    Fast nu svarade du inte på någon av frågorna som Martin ställde. De frågorna har ju med hockeyklubben att göra.

   2. Det finns alltid olika sätt att se på saken. Fakta: Frölundas nödlån från kommunen är återbetalt. Det övriga är den andre skribentens åsikter/antaganden/sanningar. Vad ska jag bemöta?

   3. Måste hålla med Martin här. Jag tycker också att Rylander allt för ofta framstår som skrivkunnig FHC-supporter snarare än den i alla fall hyggligt objektiva journalisten jag hade förväntat mig av GP. Det är kanske kul för alla andra FHC-supportrar men ett bekymmer för GP.
    Det är okej att en journalist på en lokaltidning är färgad av intresset för stans lag men försök lyfta blicken och öppna båda ögonen så blir hockeybevakningen i GP så mycket bättre. Den här krönikan hade passat mycket bättre på svenskafans eller Frölundas hemsida.

 5. Instämmer , Frölunda måste få en arena där vi är suveräna att bestämma när vi spelar. Även om Borgen är charmig skall tex semifinaler i CHL spelas på vår egna hemmaplan. Dessutom är isen alltid sämre efter att nyttjas för evenemang som schlagerfestivalen och hästhoppningar.

  En helt annan sak: nog är det väl diskutabelt med nedsläpp kl 18:30 vardagar under SM-sluspelet?! TV4 som bestämmer ? Första kvartsfinal torsdag den 12 mars kl 18:30, gissningsvis FHC-FBK .

  1. Det är naivt att tro att Frölunda skulle sluta spela matcher i Frölundaborg eller ta flera bortamatcher i rad även om de skulle äga Scandinavium. Intäkterna från 30 000 besökare i ena vågskålen och ett publiktapp på kanske 5 000 och lite sämre is i den andra, hur tror du Grauers skulle välja om det stod mellan Mellon och en eller två matcher i Frölundaborg? När det gäller CHL-matcher så är väl Frölundaborg för övrigt ett utmärkt val, i alla fall så länge intresset inte är större än vad det är nu.

   Det är svårt att argumentera på ett trovärdigt sätt för behovet av en ny arena om man gör det ur ett FHC-perspektiv. FHC har en snittbeläggning på 75% när de spelar i Scandinavium och dessutom tillgång till en reservarena som har högre publikkapacitet än många ordinarie SHL-arenor.

   FHC kanske behöver ett renoverat Scandinavium och möjligen ett annat hyresavtal, men ska staden bygga ny arena så ska det vara för att fortsatt försäkra sig om att evenemang som Gbg Horse Show, innebandy-VM, Mellon och stora konserter kommer till/stannar i Göteborg istf Malmö eller Stockholm.

 6. Av nu levande är bara Tom Waits större än Bruce Springsteen.

  Svensk Ishockey är närmast att jämföra med Dansbandsnivå.

 7. ”VM i bandy med plastboll” drog över 100 000 åskådare (för övrigt så spelas bandy på is också med bollar av plast), Gbg Horse Show mer än 90 000, mellon fyllde Scandinavium tre gånger på två dagar och en helg med Springsteen lockar hälften av det totala antalet åskådare FHC drar på en säsong. Varför är du så raljant kring de evenemangen? Tycker du att liknande evenemang ska stå tillbaka för att FHC inte ska behöva spela enstaka matcher i Frölundaborg eller flera bortamatcher i rad? Eller menar du att staden borde skaffa sig två 10 000+ arenor för att undvika samma sak? Andra klubbar tjänar mer per åskådare men då äger de i allmänhet sina arenor också. Det är långt ifrån en självklart bra affär i tider när publiken sviker och många klubbar är beroende av mer eller mindre förtäckta kommunbidrag. Visst imponerar FHC’s publiksiffror i jämförelse men publiktrenden de senaste 5-6 åren oroar desto mer där man har tappat mer än var femte besökare. Något att ha med sig i arenadiskussionen tycker jag.

  1. Frölunda är Göteborg! Hästar,bandy i all ära. Men inte på bekostnad av flyttade matcher för Frölunda. Håller med Johan Frölunda ska äga sin arena,lika väl som Campus. Intäkterna ska gå till Frölunda.

Kommenteringen är stängd.