DOMEN: En match för Erik Gustafsson

Disciplinnämnden har sagt sitt. Erik Gustafsson blir avstängd i en match. 

Det betyder alltså att han är spelklar efter dagens möte med Luleå

Här är hela motiveringen:

”Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Erik Gustafsson samt en filmsekvens från händelsen.
Av anmälan framgår i huvudsak följande: 12:34 in i första perioden tacklade Frölundas Erik Gustafssons Luleås Cam Abbott. Kraften i tacklingen var riktad mot huvudet på Cam Abbot som utgick skadad.
Erik Gustafsson har i huvudsak uppgett följande: Luleåspelaren Cam Abbott kom in i vår zon, tappade kontrollen över pucken och blev låg med huvudet samtidigt som han tittade på pucken. Jag stod still och mötte Abbott rakt framifrån. Jag höll ner och in mina armar och försökte vara så låg som möjligt i den oundvikliga kollisionen. Min ambition var att hålla balansen i närkampen eftersom spelaren kom rakt mot mig. Det var tråkigt att Abbott blev skadad men det var absolut inte min avsikt att skada honom.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av filmsekvensen och det är alltså utrett att Erik Gustafsson utdelat en tackling mot huvudet på en motspelare och att motspelaren blev skadad. Detta innebär regelmässigt att det rör sig om en bestraffningsbar förseelse som bör leda till avstängning, jfr regel 124. När det gäller avstängningens längd beaktar dock nämnden att det inte finns några försvårande omständigheter. Tvärtom stod Erik Gustafsson still i en relativt låg position och mötte Cam Abbott rakt framifrån. Dessutom var Cam Abbott låg vid händelsen och hade inte heller sådan uppsikt att han var förberedd på att ta emot tacklingen. Detta gör sammantaget att nämnden anser att straffvärdet är lågt och att avstängningen därför kan stanna vid den match som automatiskt följer vid ett match penalty.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.”

3 kommentarer om “DOMEN: En match för Erik Gustafsson

 1. Om spelarna hade fått 100 000 kr för att undvika att träffa huvudet så hade ingen någonsin blivit skadad. Det såg inte jätteallvarligt ut och jag håller på VF, men rent allmänt måste spelarna visa respekt för varandra. Inte bara säga att den andre får skylla sig själv och att han höll huvudet lågt osv.

 2. Vad anser disciplinnämnden att Erik Gustafsson skulle gjort för att inte få avstängning i situationen?
  Böjt sig längre ner och istället klippt benen på Cam Abbot, eller aldrig tacklat ifrån början?

  Någonstans måste Spelaren själv vara ansvarig för sina egna hälsa och Cam Abbot får ta allt ansvar för att han blev skadad genom oaktsamhet.
  Det disciplinnämnden säger är att man i princip aldrig ska tacklas och då kommer ännu fler spelare få hjärnskakningar till följd av att dom inte är beredda på att få en tackling.
  Att inte vara beredd på en tackling gör risken för hjärnskakning betydligt högre än en tackling som träffar huvudet när man är beredd.

  1. Konstigt att det har blivit avstängningar förut för liknande situationer.
   om man tittar extra noga så ser man att erik tar upp armbågen och träffar huvudet.

   Men visst jag förstår hur kalle anka nämden tänker . Det är ju inte schack dom spelar det är hockey och cam måste titta upp men Erik måste visa respekt . så all ansvar går inte att sätta på Cam

   Tyvärr gjorde kalle anka nämden bort sig nu . men vi säger så här om det hade varit en stjärn spelar som åkte på smällen eller en spelare från ett mer respekterat lag då hade det blivit avstängning .

   för själv har man följt hockey i många år och sett sådana tacklingar och det har blivit avstängningar så fort en stjärn spelare åkt på en sådana tackling eller en spelare från ett mer respekterat lag .

   Jag tycker det är tråkigt Men men det värkar som om Kalle anka nämden använder tärningar om hur lång avstängningar ska vara .

   skamligt detta handlar inte bara om cam abbott utan många situationer i hockey som skulle ha varit avstängningar och det finns många som kalle anka nämden har missat. MÅNGA

   Börjar bli lite tråkigt just nu

Kommenteringen är stängd.