KRÖNIKAN: Framtiden tar Frölunda mot final

Framtid mot dåtid i Scandinavium. Gissa vad som vinner?

 
Före nedsläpp intervjuas Växjö Lakers kapten Tomi Kallio i arenan – och när hans ansikte kommer upp på jumbotronen applåderar alla på plats. Kallio hör förstås, minns kärleken, kommer plötsligt av sig … och leendet sprider sig över hela ansiktet.
Det är som en riktigt varm rattmuff på hjärtat. Men det är ungefär all värme som den gamle Frölundaikonen får från sin gamla arena – för framtiden finns i dagens Frölunda.
Den finns i spelare som Lukas Bengtsson. Backen från Mora IK gör sin fjärde match i slutspelet – och får äntligen göra det välförtjänta målet, på pass från expartnern Mikael Wikstrand. Men det är inget traditionellt powerplaymål – utan en läcker genomåkning där pucken slutar i nät bakom Lakers keeper Christopher Nihlstorp.
Vackert värre.
Det är också Frölundas första mål, det som Max Görtz iscensätter. Nashville Predators-spelaren ser till att jobba fram kedjepolarna Mattias Janmark och slutligen Artturi Lehkonen till ett helt ödsligt mål.
Lika vackert den gången – och det målet, det första i slutspelet, sätter fart på den talangfulle finnen – som gör ytterligare ett par mål innan kvällen är över.
Hattrick, alltså. Därmed blir intervjun på svenska – för det har han lovat den dagen det sker i ett slutspel.

 

DET ÄR OCKSÅ fint att se hur Lasse Johansson har utvecklats med förtroendet som förstemålvakt. När Lakers pressar som mest, för tro mig – det gör gästerna i långa stunder, är Lasse helt enkelt fenomenal.
Det dummaste en målvakt kan göra, rent personligen, är ett jämföra sig med motståndets keeper (för det är inte samma lägen, samma anfall, samma skott eller samma avslutare) – men jag som tittar på kan säga att Johansson är i klass med Luleås Joel Lassinantti under de senaste fyra matcherna.
Kanske är Lasse framtidens målvaktsjätte i Frölunda?

 

MER APROPÅ FRAMTIDEN: Frölunda är den enda föreningen i landet som har A-lag, J20 och J18 framme i semifinal. Kul att förre backen Pierre Johnsson, som tvingades sluta förra säsongen, redan under sitt första år som coach är med och spelar om SM-medalj.

 

FÖRRESTEN: Före match ordnar relativt nystartade supportergruppen Sektion 84 återigen ett läckert tifo, den här gången i glänsande rött och grönt. Kanske dags för generationsskifte där också?
Goa Gubbar gör sitt för stämningen, men kommer inte direkt med banbrytande idéer.

 

TILL SIST: Jag hoppas att coverbandet Tre Drag inte gör fler comebacker i Scandinavium. Övervintrad hårdrock på is? Nä, det är 2015 nu. Släpp det och gå vidare. Precis som fansen måste göra med Tomi Kallio – även om nostalgi är förbannat vackert ibland.

3 kommentarer om “KRÖNIKAN: Framtiden tar Frölunda mot final

  1. Kära Rylander du må vara en go gubbe men tredrag är grymma. Hela hallen gunga ju. Vilken stämning. Grymt! Åk till din gamla Bamba och skriv om. Love hockey. HB

  2. Ja framtiden är de unga spelarna, men jag tror att det finns en stor del av fansen
    som gärna skulle se Kallio i Frölundatröja igen!

Kommenteringen är stängd.