KRÖNIKAN: Sudden är fortfarande ett elakt lotteri

Gå ut och skapa en hjälte, säger Roger Rönnberg inför sudden. Ett knäskott senare föds just en sån – i Växjö.

Känslan är att Växjö Lakers har en växel till under nästan hela rekordmatchen, nåt mer att trolla fram.  Laget för stadigt dansen, låter Frölunda ledas med i en hafsig foxtrot .
Tomi Kallios gäng avlossar 52 skott mot suveräne Lasse Johansson – men det finns nåt hos indiangänget som plockades med efter vändningen mot Luleå.
Självförtroende. Ett sprillans nytt.
Ett jävlaranamma som du får av att komma tillbaka efter en skada. En lust som du fylls av sedan du nyss blivit pappa för första gången. En vilja som du plockar fram när du hånats som mjuk i medierna.
Det är också därför Frölunda faktiskt hänger med i 104 minuter. För så lång tid tar den här rekordrysaren, den längsta slutspelsmatch som Frölunda någonsin har spelat.
Sedan tar turen slut.
Tuomas Kiiskinen köper en lott i Vida Arena, skjuter segern till Växjö via Mikael Wikstrands knä.
Tungt förstås – men bara 1–1 i matcher.

 
SKA VI HITTA nåt mer positivt? Frölundas pojkar spelar plötsligt slutspelshockey som erfarna män. Det är många gånger smart, en flippande puck ut ur egen zon i stället för vackra passningar. En sarg som lagkompis hellre än en riktig spelare i skugga.

 

ÄNDÅ ÄR DET Växjö som är starkast till slut. I slutet av andra perioden är exempelvis Frölunda riktigt pressat – och både Christian Bäckman plus Christoffer Persson har stora problem med tempot.
Kanske är det också Lakers passningsspel, som stundtals är briljant, som gör att det ser ut som om Frölunda tappat orken. Den dagen som alla pass sitter på bladet kan inte ens briljante Lasse Johansson hålla emot en hel match till …

 
FÖRRESTEN, APROPÅ BESLUTET att anhålla Rögles buse André Deveaux för idiotuppträdandet i torsdags: Det finns en Disciplinnämnd i svensk hockey. Det finns ett regelsystem. Det finns också en klubb som redan tagit sitt ansvar – och sparkat spelaren för all framtid.
Att det ska bli rättssak för nåt som händer på rinken är att ta det lika långt som kanadensaren gjorde på den där uppvärmningen. För långt, alltså.

 
DET BÖRJAR BLI aningen jobbigt med alla skador på Frölundas forwards. När Nicklas Lasu väl är tillbaka så åker Ryan Lasch på en smäll som tvingar honom att kliva av.
Illa – för den lille amerikanen ser riktigt vass ut ända till han får smällen av gamle lagkompisen Noah Welch.

 
TILL SIST: Visst har jag sagt att jag hatar sudden? Jag är inte gjord för såna.
Nån som har lite hjärtmedicin över?
Jag har en känsla av att jag kommer behöva den innan den här matchserien är över.