Låt hockeyn straffa Deveaux

Kammaråklagare Margareta Danielsson-Olvon har alltså beslutat att anhålla Rögles hockeybuse André Deveaux, efter värmningsöverfallet mot Västerås lagkapten Per Helmersson. Samma Västerås polisanmälde alltså händelsen – och vill inte nöja sig med den avstängning som kan komma hockeymässigt.

Men där är vi inne på en farlig väg.

Det finns en Disciplinnämnd i svensk hockey. Det finns ett regelsystem. Det finns en klubb som redan tagit sitt ansvar – och sparkat spelaren för all framtid.

Att det ska bli rättssak för nåt som händer på rinken är att ta det lika långt som André Deveaux gjorde på den där uppvärmningen i torsdags.

För långt, alltså.

Deveauxs hockeymässiga straff kommer att bli tillräckligt långt för att ingen svensk klubb nånsin vill ta emot kanadensaren. 

 Nog så. 

16 kommentarer om “Låt hockeyn straffa Deveaux

 1. Klart att det ska anmälas en riktigt allvarlig förseelse. Är förvånad Johan över din åsikt i den här frågan. Du brukar oftast vara klockren i dina inlägg. Tur är väl att vi få ha olika åsikter. Vi kan väl i alla fall vara överens om att det var en riktigt fult tilltag.

 2. Skulle hockeyn sköta det här själva blir det inget straff, säsongen är över och han lär inte spela mer i Sverige.
  Det som förvånar mig är Rögles brist på moraliskt ansvar. Tränarna står och ser på när överfallet sker, men agerar inte på minsta sätt. Han får spela matchen och även den därpå.
  Först när filmen blir officiell, blir man förskräckta, tar till stora ord och avskedar Deveaux, fast man redan visste vad som hänt.
  Disciplinnämnden borde istället ta upp Rögles agerande.

 3. Fast skillnaden är att Mauler går upp i ringen för att misshandla eller bli misshandlad.
  Per Helmersson stod och väntade på att ISHOCKEY-matchen skulle börja,
  inte på att bli anfallen bakifrån!

 4. Intressant situation. Jag diskuterade den med ett par vänner idag. Var det rätt att han polisanmäldes, eller tar man det ett steg för långt? Vi kom fram till att det var en ganska hårfin linje. Det hände på en hockeyrink. Det talar för ett nej. Hockey är en fysisk sport.
  Att spelet inte var igång, och att det var till synes helt oprovocerat talar för ett ja. Det är något som man ska ta hänsyn till. Man ska skilja på rink och rink. Är spelet igång är man beredd på att man kan bli attackerad.
  Vi lämnade till slut frågan obesvarad.

  Något annat som vi diskuterade var om han kunde straffas internationellt. Det skedde ju inte i en internationell match, men vet du hur det är med det? Kan det bli en avstängning liknande den Suarez fick efter VM, men kanske inte lika hårt dömd?

  Jag håller inte med i din liknelse med Gustafsson och MMA. Där är enda uppgiften att slåss. Skulle någon hoppa på någon under uppvärmningen hade det inte varit okej någonstans. Samma sak här.

  1. ”Hockey är en fysisk sport”
   Så när är ett överfall som kan ge 2 års fängelse för misshandel fysiskt?

   Hade det vart under spel, skulle det enda kunna leda till åtal. För det har inget med sporten att göra

 5. Drar man ditt resonemang vidare står Disciplinnämnden över lagen och man skulle alltså kunna slå ihjäl en spelare i samband med en hockeymatch och få det ”hårda” straffet att aldrig mer få spela för en svensk klubb?

 6. Men nu var det inte under pågående match. Det är stor skillnad. Om The Mauler slår ner sin motståndare bakifrån före match så är det också lika fel.

 7. Herre gud, i MMA är idén att slåss, och man gör det inte innan match, det är en dödssynd och man har inte så dålig respekt mot varandra. Tycker du Johan att det ingår i hockey att hugga ner någon helt oförberedd bakifrån innan matchen? När någon tar med sig ett eld eller stick-vapen nästa gång skall det också hanteras av hockeyn? När man hanterar klubban på det viset är det ett vapen som kan döda.

 8. Så borde det vara på arbetsplatser också, slår jag ner en otrevlig arbetskamrat, skall arbetsplatsen hantera problemet inte en åklagare, självklart….
  eller hur Rylander ?

  1. Johan, synd att du inte tidigare fick chansen att läsa dessa
   kloka rader från Janne.
   Case closed.

 9. Du brukar bjuda på kloka ord, men här är du ute och cyklar. Det som ”The Mauler” gör i sin sports namn är en del av spelets regler så länge han befinner sig i ringen. Skulle han däremot gå loss på motståndaren före/efter fight, så hade han också kunnat räkna med polisanmälan.

  När hockeymatchen är igång ingår det i spelets regler att det är en fysisk sport och att övertramp bestraffas av idrotten själv. Utanför match gäller inte spelets regler, vilket blev extremt tydligt när domaren inte kunde bestraffa killen trots överfallet. Så när man får totalt hjärnsläpp och under uppvärmning går på en annan kille med uppenbart uppsåt att skada får man vackert räkna med att bli bestraffad efter samhällets normala rättssystem. Eller tycker du disciplinnämnden ska handlägga hockeyspelares alla eventuella överfall oavsett när och var de sker bara för att de råkar vara hockeyspelare?

 10. Men herregud vad idiotiskt att säga att det är att ta det för långt?!

  Så bara för att det sker i en hockeyrink innebär inte det att det hör till sporten, och pga då enbart behandlas inom sporten.
  Det är ett allmänt åtalsbrott, eftersom det handlar om våld. Så vitt jag vet så är inte våldsanvänding tillåtet inom hockeyn.

  Alla vet ju hur svensk hockey ser på sånt här, och hur de hanterar grova övergrepp.
  Du tycker alltså att misshandel är lindrigare bara för att de sker inom sportens värld. Vad går då gränsen?
  Om överfallet hade skett i spelargången? Eller utanför arenan?

  Att sen jämföra med MMA är brist på vettigt liknelse
  ”Tänk allt som Alexander ”The Mauler” Gustafsson gör i sin sports namn?”
  I MMA så är det just poängen att slå ner sin motståndare. Men är det i hockey? Förklara gärna hur du tänkte .

  Om du letar lite, så finner du nog flera fall där sportutövares överfall går till civilrätten och fälls för misshandel tex.

 11. Är det nångång som sport bör prövas rättsligt så är det nu. Kan tänka mig att du inte har egna barn, därför skriver du att hockeyn ska döma själv. Jag vill inte att mina barn ska tro att hockey är en sport för idioter, därtill är hockey en sport som har otroliga traditioner i Sverige. Detta överfall är det värsta som nånsin existerats i Sverige, därför ska detta upp i rätten och hoppas det medför att han får ett kännbart straff.

 12. Jag tycker det finns 2 primära anledningar till att jag anser att detta borde prövas av det civila rättsväsendet.

  1. Det hände utanför spel. Under match ska man givetvis vara beredd på en del som man absolut inte skulle acceptera att bli utsatt för på gatan men jag kan inte se att det här faller in under den kategorin.

  2. Uppenbart uppsåt att skada. Vid alla omdiskuterade situationer som uppkommit i år (ja, även Johan Forsbergs tackling) så har det ändå funnits en känsla av att situationen uppkom av misstag/vårdslöshet. I det här fallet är det givetvis inte så, han går in med intentionen att skada.

Kommenteringen är stängd.