Låt bli indianen – det är en hyllning!

Strax före jul var Frölundas logo utsatt för en granskning – och nu är det dags igen. En person har anmält indianen på klubbmärket till Diskrimineringsombudsmannen – med orden: ”Kränkande mot alla indianer – och använder en stereotyp bild”.

Anmälaren säger att han är nordamerikansk indian och berättar också att hans stam länge har ”bekämpat användningen av indianska maskots.”

Jag har, precis som Frölunda, respekt för anmälarens åsikt – men håller inte alls med.

Frölunda Indians indian är ju en hyllning, inte en kränkning.

Klubben tog en indian på bröstet för 20 år sedan, som just en hyllning  till det ”Vilda Västern”-epitet som skapades redan på 60-talet runt klubbens hockey.

”Reklambyrån som tog fram indianen för 20 år sedan hade till och med kontakt med en organisation för urbefolkningen i USA – och det fanns inga hinder när loggan diskuterades. Loggan har inte varit kontroversiell sedan dess”, sa Frölundas kommunikationsansvarige Peter Pettersson Kymmer då.

Så låt bli indianen.

16 kommentarer om “Låt bli indianen – det är en hyllning!

 1. Tycker att Indianen ska bort dels pga att Indianer känner sig kränkta. Men också för jag tycker det är fult att någon kom på denna usla ide, för att få
  föräldrar att köpa tröjor till sina barn som kräver det. På vuxna ser det bara löjligt ut.

 2. Detta är en s.k. seudodebatt … eller ännu hellre ett i-landsproblem om man säger så.

  Har man inget viktigare för sig än att anmäla en företeelse som har varit vardag i över 20 år .. vad skall man då göra med Chicago Blackhawks ???

  Är personen indian – med all respekt – så ”städa framför egen dörr” …

  1. Jag antar att du inte är av urinvånarursprung? För då är det jävligt kallt att negligera över ett folkmord som ligger i paritet med utrotandet av judarna – bara det att utrotandet av indianer inte är på långa vägar lika uppmärksammat. Att kalla det för en ”pseudodebatt” är ganska jävla raljant.

   Någonstans kan jag ändå förstå de som vill ha väck den även om jag själv tycker att det är en hyllning snarare än en nidbild. Snarare är det väl så att indianen(liksom namnet) bör tar bort för att det inte har någonting med Västra Frölunda HC att göra.

  2. Några klassiska namn som försvunnit de senaste åren. Kanske pga av utrotningshotade djur….Djurgården Lions, Brynäs Tigers, Linköping White Lions och HV Blue Bulls.

   Så har vi Indians, Lakers, Redhawks… Låter lite komiskt.

  3. Ja säger då detta när skall det slutas upp att leta kränkande saker hela tiden.

   Om vi skall ha svenska namn kan Frölunda kallas Frölunda Lappen.
   Då har de kränkt alla Samer i Sverige för inte vill de förlikas med Göteborg
   och sörlänningar som de säger där uppe.
   Eller vi kan kalla Frölunda för Fiskapöjkarna, ja då blir alla Fiskare sura för de blir kränkta va detta ja så kan vi hålla på i all evighet.
   När skall man se till helheten och vad som detta lag gör för ungdomar.
   Givetvis har föreningen ett vinst intresse i att det spelas på is men det är inte helt gratis heller.
   Se nu till att se möjligheter inte kränkande negativa saker.

 3. Jag tycker indianen är fult aggressiv. Byt till Lisebergskaninen i stället…

 4. ”Frölunda Indians indian är ju en hyllning, inte en kränkning. Klubben tog en indian på bröstet för 20 år sedan, som just en hyllning till det ”Vilda Västern”-epitet som skapades redan på 60-talet runt klubbens hockey.”

  Jag håller med dig i sak då jag tycker det är en löjlig anklagelse, men det där argumentet skulle jag snarare säga är det största argumentet MOT användningen av loggan. Eller det är ju svårt att ”hylla” indianer genom att referera till ”vilda västern” när det största övergreppet mot indianerna skedde just under den perioden; både historiskt och i populärkulturen på t ex 1960-talet. I begreppet ryms ju, förutom den rena stölden av indianernas mark, både mytbilden av indianer som exotiska barbarer till rena massakrer av indianstammar.

  Dock antar jag att dagens debatt mest handlar om att indianerna vill betecknas som ”native americans” och inte indianer och att de därför försöker bekämpa begreppet på alla fronter. I sig är det väl helt rätt; det räcker att tänka på att Indien ligger ganska långt bort från Amerika och det därför i efterhand är smått bisarrt att kalla all ursprungsbefolkning från Nord- till Sydamerika för indianer (istället för bara amerikaner?), men det är ju ändå rätt löjligt kan jag tycka. Som du säger kan man välja att tolka det som en positiv hyllning till indianer – eller så kan man välja att tolka det på negativast möjligast sätt.

  Tänk om Frölunda hade hetat Frölunda Africans och haft en bild på en afrikansk inföding istället. Egentligen samma sak, men då hade ju knappt en DO-anmälning räckt. Eller Frölunda Vikings med en bild på en ”skandinavisk” inföding; delvis samma sak, men förmodligen hade frågan knappt debatterats.

 5. Tycker jag det känns lite underligt när du som vit man proklamerar att det inte är en kränkning. Borde inte det vara upp till folkgruppen ifråga att avgöra om det är kränkande eller inte? Visst att det inte är menat som en kränkning men det är inte nödvändigtvis samma sak, folk säger en massa kränkande saker utan att egentligen mena något illa.

 6. Vad gäller denna anmälan tycket jag indianen skall vara kvar. Däremot är den för övrigt riktigt fattig, inte det minsta fräckt med amerikaniserade lagnamn på föreningar i Sverige. Möjligen kan jag tänka mig att försvenska ett vilda västern-tema. Typ Frölunda Kåbojsare.

 7. Chicago Blackhawks, Cleveland Indians och tidigare nämnda Washington Redskins är alla mål för samma åsikt. Alla anses stereotypa och att man utnyttjar den amerikanska urbefolkningen snarare än hyllar. För mig känns det bara som att folk som hänger upp sig på detta är samma slags pk-maffia vi har i Sverige. Tänker man steget längre måste man kunna se det som en hyllning istället. Fast Washington har ju ett annat problem. Svårt att ses som hyllning kanske.

 8. Man blir ju bara såååå trött på detta. Läste precis Sven-Göran Malmgrens artikel i detta ämne. Han verkar vara en sakvetare i ämnet…hah hah…

 9. Jag tycker bara att indianen känns så förlegad, den är inte fräck hade hellre haft bara Frölunda Hockey som namn, och något mer retroinspirerad tröja.

 10. SM- finalen mot Färjestad lämnade Stefan ”Lillis” Lundh över en Frölunda tröja till en spelare i Fbk som hade indianskt ursprung. Kommer ihåg att han tyckte att det var en vacker symbol.

 11. Tilläggs bör kanske, för att få lite perspektiv, att Washington Redskins har ett liknande problem med den skillnaden att deras namn (Redskins) är slang för en etnisk grupp med en negativ underton, liknande N-ordet men inte riktigt lika laddat.

  Jag vill ändå understryka att jag inte alls uppfattar en liknande problematik här och tycker således inte att Frölunda ska drabbas av detta.

Kommenteringen är stängd.