KRÖNIKAN: Ta hjälp av tekniken – och inför coachutmaning!

Det här är en uppmaning till SHL: Ta hjälp av den teknik som redan finns. Och inför en coachutmaning!

 

HV71 leder efter ett chockmål 33 sekunder in i matchen i ett glest besatt Scandinavium. Att Frölunda toppar serien tycks inte locka göteborgarna i oktober, inte att det är rivalen på besök, inte ens att studenter går för halva priset.

Men strunt i Göteborgs ovilja att se landets bästa hockey för en stund.

Jag vill prata om nåt annat med er.

Situationsrummet.

SHL har alltså ett rum där olika situationer gås igenom under alla matcher – och när ett mål videobedöms i arenan är det därifrån domarna på isen i exempelvis Scandinavium får hjälp.

Det sker en gång i mötet med HV71 – och ett mål för de småländska gästerna döms bort för hög klubba. Helt korrekt, dessutom. Och det ser också domarduon Patrik Sjöberg och Tobias Björk.

Samma duo missar dock totalt när Ryan Lasch i uppspelsfasen bakom eget mål blir hakad av Mattias Tedenby. Amerikanen stupar, tappar pucken.

Den går fram till Erik Christensen som pangar in 0-2-pucken bakom en förvånad Lasse Johansson i Frölundas kasse.

Protester, burop – och en vansinnig Roger Rönnberg i Frölundas bås.

Jag förstår ilskan.

För på samma sätt som ett mål kan granskas för spelare i målgården eller för hög klubba borde det kunna granskas för hakning bakom målet ett par sekunder innan själva målet.

Att det inte är tillåtet i dag borde inte spela nån roll.

Gör det tillåtet. Tekniken finns där – och varför ska domarna få skit när nån kan rätta till misstaget i samma sekund som det sker?

Det här är inte fotboll.

Här finns videogranskningen i målsituationer – och då borde det inte finnas begränsningar? Jag säger inte att situationsrummet i Stockholm ska döma matcherna, men alla mål ska kunna granskas.

Så viktig är sporten i dag, ur en massa synvinklar.

Gör som i NHL – inför en coachutmaning på tveksamma målsituationer. Vad säger ni om det, SHL? Till slutspelet borde det i alla fall kunna genomföras.

 

NYE TOM NILSSON FÅR förresten en tuff nystart i Frölunda. Så sent som klockan 17.10 kommer mejlet som gör honom spelklar – och 33 sekunder in i matchen får han se gästerna göra första målet. Han också inne på det andra målet, det som borde ha dömts bort om en coachutmaning hade funnits.

Minus två i statistiken, alltså. Men det spelar till slut ingen roll när Frölunda kommer tillbaka med fyra raka mål … och ligger kvar i topp.

 

TILL SIST: Jag är övertygad om att HV71 kommer att avancera i tabellen. Men då håller det inte att rutinerade tuffingar som Jere Karalahti plockar avstängningar och puckade utvisningar som en unge i lösgodishyllan en lördagseftermiddag.

Ny lång avstängning väntar efter en ful tackling på Ryan Lasch …

Kanske bättre att klubben bryter kontraktet?

18 kommentarer om “KRÖNIKAN: Ta hjälp av tekniken – och inför coachutmaning!

 1. Brottningen har massa roligheter för sig. Kanske skulle ta efter det med lottningen med bollar?

  Det finns fyra domare på isen, låt dessa döma och skulle förseelser som innebär skada missas, visst ta det med situationsrummet, men där räcker det.

  Sabba inte hockeyn mer än som redan görs.

 2. ”Samma duo missar dock totalt när Ryan Lasch i uppspelsfasen bakom eget mål blir hakad av Mattias Tedenby. Amerikanen stupar, tappar pucken.
  Den går fram till Erik Christensen som pangar in 0-2-pucken bakom en förvånad Lasse Johansson i Frölundas kasse.Protester, burop – och en vansinnig Roger Rönnberg i Frölundas bås

  Tja, vad ska man göra?
  RR och publiken skriker så fort ett domslut går Frölunda emot. Med CC skulle matcherna bli hur långa som helst. Resultatet skulle bli mycket färre publik!

 3. Väldig debatt om Jeres match penalty. Man ser ju han trycker ifrån med klubban även om det är för att skydda sig så är den i ansiktshöjd och det kunde han undvikt om han velat. Både Sanny och wikegård tycker det är ok att försvara sig så ?? Vad hade hänt om spelaren hade haft lite högre fart och varit lite längre än Lasch.. inte vart mycket tänder kvar då bara min tanke.

 4. Visst skulle det kunna vara upplyftande med en coach challenge så länge den är förbunden med en tvåminutare om utmaningen inte går igenom.
  Något mer matnyttigt vore kanske att ”tvinga” domarna till att bli intervjuade efter varje period av TV på samma sätt som spelarna i lagen. Som det är nu så får spelare och tränare ställa sig och svara på obekväma frågor medan domarna glider undan lite på en räkmacka in i omklädningsrummet.

 5. Det är en utmärkt idé med coachutmaning. En viktig effekt av en sådan skulle nämligen kunna vara att ledare och spelare lugnar ner sig. Istället för att de fortsätter matchen med tankar i huvudet om hur de anser sig orättvist behandlade, så blir deras missnöje uppmärksammat och hanterat. Därmed minskar risken för skador och utvisningar.

  En coachutmaning skulle också kunna leda till att coachen blir påmind om hur svårt det är att döma och därmed blir mindre benägen att klaga på domarna.

  Vad finns det för reella argument mot att åtminstone pröva detta?

  1. Det reella argumentet ser jag som att många matcher riskerar att bli helt sönderryckta. Vart drar man gränsen?
   en offside med 1 centimeters felmarginal som sker 20 sekunder innan mål görs, Ska det dömas bort?

   En feldömd icingpuck?

   Videogranskning om det har varit för många spelare på banan vid misstänkt felaktigt byte?

   Videgranskning vid misstänkt puck-out…?

   Vart drar man gränsen…?? Nä jag tycker redan att det börjar bli lite löjligt som det är med alla avstängningar.

   Världens snabbast sport, då håller det inte med massa avbrott o granskningar hit och dit!

 6. Jag håller med dig gällande att kunna kontrollera annat än just målen. Själv ser jag mycket rugby league från Australien och där kan domaren be videodomare kontrollera regelbrott i samband med att ett försök granskas.

 7. Helt horribelt att missa utvisningen igår vid 2-0målet men coach challenge, nej tack!
  Tycker det är en del av spelet med lite felbedömningar.. Gillar bättre systemet vi har idag med lite kompensationsutvisningar mm (även om så inte skedde igår).

  Sen det här med karalahti, jag är inget fan av honom. Långsam igår vilket tvingade honom att ta flera utvisningar.. Men matchstraffssituationen tycker jag inte va så ful, avsikten var inte att skada utan snarare att skydda sig från tackling. 2min, möjligen 5min game missconduct. Men matchpenalty och ev avstängning? Nej!!!

  Jag bävar inför slutspelet om dessa granskningar/bedömningsnivåer ska fortsätta..

  1. Det är kutym bland vissa spelare att sätta upp klubban för att ”skydda” sig när de skall bli tacklade. Det är dock inte tillåtet. Det är också kutym att backarna sätter upp klubban och gör en crosscheckingrörelse mot anfallarna när målvakten blockerar pucken. Det är heller inte tillåtet. Cristoffer Persson fick sex matchers avstängning för den ena förseelsen. Karalahti borde få något liknande med lite påbackning för att han är flergångsförbrytare. Sanny Lindström försöker försvara Karalahtis tilltag med att han bara försöker ”försvara sig”. Försvara sig mot SHL’s typ minste och minst tacklingsbenägne spelare som dessutom försöker gå runt Karalahti och stöta pucken framåt för att kunna anfalla. Inte speciellt trovärdigt. Och det är ändå inte tillåtet att sätta upp klubban för att skydda sig. Dumstruten sitter som en krona på Lindström som i detta samanhang framstår som dummare än den Karalahti han försöker försvara.
   Det är väl enögt att påstå att dommarna särbehandlar Karalahti. han uppvisade tydliga problem med att han inte hängde med det betydligt kvickare Frölundaspelarna hela matchen. Han tvingades gång på gång ta till regelvidriga metoder.

 8. Enligt Sanny Lindström är det helt ok det Karalahti gjorde och att man ska sluta jaga Karalahti. Sanny var ju lika ful med sina tacklingar

 9. En dålig domarinsats framförallt av Tobias Björk. Missar otaliga hakningar framförallt från HV. Tycker att har man en enda uppgift att bevaka borde man inte missa självklara hakningar som den mot Lach.

  Förresten så fattar jag inte hur HV kan behålla Karalahti????

 10. Ordspråket ”svälja kameler och sila mygg” har aldrig passat bättre än i kväll. Helt hårresande felbedömning …

  Som sagt (av JR), får man inte titta på dylika situationer så gör det tillåtet. Domarna blev röda av rodnad pga av sitt feldomslut … patetiskt och PINSAMT.

 11. Frågan är ändå inte helt enkel. En missad offside, dommaren släpper en ising utan touch eller dömmer felaktig icing, därefter mål. missad utvisning och spelet vänder. Bara några situationer som kan uppstå före mål. Ska allt kunna utmanas om det blir mål och isåfall var, när, hur? Tidsbegränsning eller vad vill du inte ha begränsning? Utan allt ska kunna utmanas?

  1. Håller helt med, allt kan inte granskas. Ibland får man bara leva med att det blir fel. Sånt här jämnas ut över tid, t ex såg det (iaf på tv) ut som väldigt misstänkt offside på Frölundas 3-2.

   1. Ang. Misstänkt offside så tar han emot pucken med bladet utanför blå men med skridskorna innanför. Det som då händer är att han för in pucken i zon ”under kontroll” och då är det inte offside. Jämför med att backa in. Skridskorna före men pucken under kontroll.
    Visst är det precis på gränsen men på rätt sida i det här fallet.

Kommenteringen är stängd.