15-årige Rasmus Dahlin nosar på A-laget

Han må inte vara redo för SHL-debut mot Brynäs redan i kväll – men Frölunda har i alla fall presenterat en ny talang.

Rasmus Dahlin, 15 år – född år 2000! – har i veckan tränat med A-laget och gjort det bra. Killen går fortfarande i nionde årskurs, men har lämnat bandyfästet Lidköping på schlätta för att komma närmare eliten i sin hockeysatsning.

Han spelar med Frölundas J18, men har aldrig fått chansen i J20 – utan charmat föreningens huvudtränare i stället.

”Det är ett framtidsnamn. Han ska bli en Frölundaspelare – och han håller på att fostras och ska träna ikapp sin fysik. Han har jättemånga saker kvar att lära sig. Vårt spel, exempelvis. Han måste få upp självförtroendet och vara trygg i vår trupp, känna sig hemma här. Det är bra att han kommit upp och börjat nosa – och tappat respekten att vara här!”, säger Roger Rönnberg.

Så här säger Rasmus själv:

”Det var väldigt pirrigt i början. Sen tycker jag att jag kommer in i det mer och mer. Det är mycket högre tempo och skickligare spelare.”

Du behöver plocka bort respekten för dina medspelare?

”Det är jäkligt svårt! Det är oerhört bra spelare. Det är ju Sveriges bästa lag. Eller nästan Europas bästa lag!”

Mitt under samtalet kommer en gotlänning fram och presenterar sig.

”Jag ville passa på att säga hej när jag är här. Jag har tittat på träningen – och jag har några år äldre killar. Snart är du där!”

Mannen som hälsar är Torgny Bendelin, förbundskapten för Småkronorna/Team 18.

”Oj, det var roligt att höra. Det är bara hårt jobb som gäller”, säger 15-åringen ödmjukt sedan förbundskaptenen gått vidare.

Och det går fort för Dahlin. Sedan han kom till Frölunda har han ökat tio kilo på vägen – och 20  centimeter på längden!

”Jag väger 76 nu – och är 186 centimeter lång”, berättar Rasmus.