Dags att bygga eget, FrölundaDet är bara att inse fakta. Vi är ifrånåkta i Göteborg. Ordentligt.

Madison Square Garden invigdes redan 1968, alltså tre år före Scandinavium.

Det märks inte – för det är toppklass i Henrik Lundqvists hemmahall. Arenan renoverades ordentligt 2012 – och det räcker med att titta på isprojiceringen här ovanför för att förstå hur stora skillnaderna är.

För att tala klarspråk: Du kan jämföra en overheadkopia i skolan på 80-talet med en ny kurvad 4K-tv från Samsung.

När ska Göteborgs politiker förstå att det inte räcker med en renovering eller att bara låta arenan förfalla? Nio miljarder (!) kronor har det kostat att få MSG till absolut toppklass – och i Göteborg pratas det om 100 miljoner för att få arenan att hålla ihop i 15 år till.
Det är ju skrattretande.

Bilda ett konsortie från näringslivet – och låt det finansiera en ny arena. Visst, det går att prata om breddidrott – men Frölundas publiksiffror motsvarar faktiskt sex Bruce Springsteen-konserter på Ullevi.

Ändå tas sporten för given, nåt som kan fösas in med armbågen.

När Got Events vd intervjuas i Göteborgs-Posten nämns inte ens Frölunda, den viktigaste hyresgästen – och det är oerhört beklämmande.

Jag tror att det snart är dags för Frölunda att bygga nytt.

På egen hand.

 

6 kommentarer om “Dags att bygga eget, Frölunda

 1. Bygg eget om ni tycker det passar bättre men kan ju även betänka att 100 mkr är ca 4/5 av frölundas omsättning år 2014 och ca 5/7 av 2015. 2015 års omsättning är också ungefär vad kinnarps arena kostade i början av 2000-talet enligt wikipedia.

  Publiksnitt är fortfarande mindre än tidigare med 9441 medans rangers i princip fyller the garden varje gång (även om jag inte hittade 2015 år siffror utan får gå på föregående år) och det är samma med knicks t o m nyss om man skall tro internet statistiken. Dessa lag står för 80-90 av 300+ evenemang i arenan

  Skall vi dessutom se på det pengamässigt så var kostnaden för scandinavium omräknat mellan 37 mkr (omräknat mot löneindex för manlig industriarbetare/hantlangare (löntagare fr o m 2005)) eller 198 mkr (omräknat mot konsumentprisindex) att jämföra med msg som kostade 833 m$ (omräknat av wikipedia) mot 1.07 b$ renoveringskostnad så proportionerna är likartade

 2. ja. Scandinavium är ingen rolig syn för hockey. Går alltmer sällan dit för det är både ganska kass och dyrt. Att jämföra med NHL arenor är väl inte helt fair heller. Men att Göteborg har Sveriges sämsta hockeyhall är väl vida känt. Rankar den strax Efter ombyggda dackehallen i Tingsryd.

 3. Skit i Got Event och lämna bara, bygg eget. Så kan de stå där sedan med en tom arena större delen av året utan några evenemang. Kan de gott ha!

  Så sjukt trött på att de tar Frölunda för givet hela tiden..
  För det är just det de verkar göra.

Kommenteringen är stängd.