Axelsson på väg tillbaka till SHL


Har ni sett vem som är på väg mot comeback i SHL? Anton Axelsson, 30. – Jag går på is på onsdag, berättar guldhjälten från Frölunda.

I april stod slitvargen Anton Axelsson i Skellefteå Kraft Arena med tårar i ögonen. Han hade precis varit med och spelat hem Le Mat-pokalen med Frölunda – efter ett helvetesår med evighetslång rehab. Han hade kommit tillbaka efter skador och operationer i handled, axel och höft och avslutade karriären på det perfekta sättet.
Trodde vi, alltså.
För nu ligger Axelsson i hårdträning för en comeback.
”Jag har dagligen en dialog med Fredrik Sjöström, sportchef i Frölunda. Vi är gamla barndomsvänner och pratar ofta”, berättar Anton.
Han kör för tillfället styrka i Frölundaborg – och planerna på comeback har spritt sig utanför Göteborg.
”Ja, det har ringt flera klubbar”, bekräftar Anton.
Bra nivå?
”Ja, det är bättre klubbar i SHL”, säger han hemlighetsfullt.

På onsdag går Axelsson, som vilat två månader efter SM-guldet, på is igen.
”Det känns faktiskt bra i kroppen”, berättar Anton, som för tillfället är sjukskriven – och ”arbetstränar” i gymmet.
Hur länge tänker du kämpa för att se om det går? Finns nån tidsplan – två månader?
”Jag tänker kämpa så länge det finns något att kämpa för. Är det över så är det såklart över, men det här är ju mitt jobb. Jag är hockeyspelare”, säger Anton och hoppar nästan tre meter i stillastående längdhopp.
”Underkroppen har det inte varit så mycket fel på, haha. Spänsten går ganska fort att träna upp igen”, berättar han efter ett hopp på drygt 270 centimeter. I vanliga fall brukar han ligga på runt 290 centimeter, så det är inte särskilt långt från maxnivån.
Känslan att få vinna, att få uppleva något som Götaplatsen … ja, det driver Axelsson till att fortsätta kämpa.

”Jag har sett om guldmatchen från Skellefteå fem gånger, för när jag var inne i matchen hann jag aldrig njuta. Jag var bara inställd på att försvara, spela boxplay … och det var inte förrän det var fem sekunder som jag tittade upp på klockan och insåg – fan, det här vinner vi. Den känslan vill jag åt!”