Fem saker som ger Sverige segern


Kvartsfinal i kväll – AccorHotels Arena, Paris. Schweiz mot Sverige. Långt från fullsatt, men om svenskarna gör sitt jobb väntar festen tre timmar och 20 minuter bort. I Köln. Det är där som semin spelas på lördag – och det är dit som Tre Kronor kommer att gå.

Jag ska förklara varför.

1. MATERIALET.

Hemmalaget Schweiz kommer med 19 spelare från den inhemska ligan NLA. Och visst kan motivation slå klass. Men Sverige har 19 spelare från världens bästa liga. Och det är inget bottenskrap. Det är en världsmålvakt i Henrik Lundqvist. Det är World Cup-kvalitet på backarna. Det är diamantskärpa på William Nylander och Nicklas Bäckström framåt. Jag behöver inte säga mer.

2. BRÖDRAHARMONIN.

John och Calle Klingberg må ursäkta – men att se bröderna Lundqvist leda Sverige vid 35 års ålder är vackert. Henrik och Joel har plötsligt en tid som aldrig finns. De hänger, de gnabbas, de njuter. Inga vardagliga måsten, inga barn, inga störningar. Bara kravet om att förlänga VM-resan till på söndag eftermiddag. 

3. TRADITIONEN.

Sverige har aldrig förlorat en slutspelsmatch mot Schweiz. Nog sagt.

4. POWERPLAY.

Va, vad säger du? Sverige har ju bara 15 procents effektivitet – ett av de sämsta lagen i hela turneringen?

Jo, jag vet. Men kolla i kväll. Jag är övertygad om att det kommer att spraka. Gnistra. Explodera. Stjärnor lyfter med svåra uppgifter. 

5. BOXPLAY.

Tre Kronor har dragit på sig 30 tvåminutare så här långt – och stundtals briljerat i boxplay. Jag hoppas att det inte behövs i kväll, men vetskapen att kunskapen är där … ja, det känns tryggt!

TV4/C More klockan 20.15.