KRÖNIKAN: Lias är bra nog för att åka direkt

170516 Lias Andersson under en trŠning med SHL-laget Fršlunda den 16 maj 2017 i Gšteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / Kod CS / 57999_123
Foto: CARL SANDIN
När Lias Andersson väljs som nummer sju av New York Rangers betyder det kanske att han aldrig spelar SHL för Frölunda. Det kan bli NHL direkt, för så pass bra är talangen.

Den första draftomgången av sju innehåller sällan några större skrällar. Lagen har alldeles för bra koll för att nån ska kunna flyga under radarn i United Center i Chicago.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström sitter lugnt ner och njuter – och gläds med sina spelare. Tio spelare (med nyförvärvet Lias Andersson inräknat) från klubben kan tingas av världens bästa liga – och Sjöström minns hur det var när han själv gick som nummer elva för föreningen.

Det är fortfarande den allra bästa noteringen.

”Jag har inte varit på draften sedan jag själv blev draftad. Jag hoppas förstås att nån snor den placeringen. Det är en rolig helg, ganska spännande! Jag tror att killarna tycker att det är en rolig grej”, säger sportchefen.

Han har sällskap av general manager Christian Lechtaler, för att snabbt kunna prata lite med de lag som tingar Frölundas spelare.

Ni vet, kolla av läget – höra sig för om framtidsplanerna?

Och plötsligt händer det.

Lias Andersson, som skolats i HV71 men bytt till Frölunda i vår, tingas som nummer sju.

Av New York Rangers.

The Rangers!

Och plötsligt blir det väldigt intressant för Sjöström och Lechtaler.

Rangers har till mitten av augusti på sig att erbjuda Lias Andersson ett kontrakt – och med ett sådant kanske han aldrig spelar en minut i SHL för Frölunda.

Så pass bra är Lias redan. Det såg alla i slutspelet i våras, även om jag helst skulle vilja se centern i SHL ännu en säsong till. Kanske är det också det beslutet som den kloke 18-åringen kommer fram till.

För vilken svensk klubb utvecklar spelarna till färdigt NHL-material bättre än just Frölunda?

 

FÖRRESTEN: Om finske backen Miro Heiskanen går som trea i draften för att han som 17-åring har spelat mot män i den finska ligan – gissa då vem som går som nummer ett år 2018?

En ledtråd: Han har gått upp 13 kilo det senaste året – och spelar med tröja nummer 26 i Scandinavium i vintern som kommer.

Jag vet att jag och ni inte kommer att missa honom.

 

SENARE I DAG fortsätter draften med de sex kvarvarande omgångarna – och då lär det trilla in fler svenska spelare i de 31 NHL-lagen.

 

NÄR VANCOUVER VÄLJER Elias Pettersson som nummer fem är han inte bara den högst valda svensken sedan 2013 (Elias Lindholm) – utan han får också en chans att lira NHL med Timrå IK-polaren Jonathan Dahlén.

Den kemin måste Canucks ha sett i Hockeyallsvenskan.

 

FÖR ÖVRIGT: Får schweiziska rapporter, trovärdiga sådana, om att 40-åringen Martin Plüss är på väg tillbaka till SHL. Han var kapten för Ryan Lasch i Bern den senaste säsongen, har en kropp som Zlatan … men inte kan väl Frölunda?

Näe.

Plüss är visserligen center. Lias Andersson är också center.

Jag säger inget mer.

 

TILL SIST: Hur många spelare får Frölunda med, tror ni? Kristian Vesalainen tingas som nummer 24 av Winnipeg Jets – och blir den förste FHC-fostrade för natten.

Lias är dock den förste Frölunda-spelaren …

2 kommentarer om “KRÖNIKAN: Lias är bra nog för att åka direkt

  1. Att du ens insinuerar att det skulle vara en idé att ta hem Pluss. Sicket skämt.

Kommenteringen är stängd.