Dags att göra årets lista…

Fullt upp idag. Bland annat med ett uppdrag som alltid är lika roligt – och svårt -nämligen att utse Göteborgs mäktigaste personer. En redaktionell satsning som alltid ger eko i stan.
GP har i skrivit om makt och inflytande varje år i över 15 år. Det har gjorts i lite olika former, men syftet har alltid varit detsamma: att på ett underhållande sätt lyfta fram vilka som har inflytande över Göteborg och sätta igång samtal om sådana frågor.
Årets lista kommer helt säkert att bli kritiserad, och det är bra. Syftet är att väcka debatt, att sporra läsarna att göra sina egna listor, och att ha en dialog med oss på GP och andra göteborgare om makten.
Jobbet görs av en grupp reportrar och redaktörer på GP:s samhällsredaktion, med inspel från övriga ämnesredaktioner, som sport och kultur. Det brukar bli en nattmangling när personer viktas mot varandra utifrån ett antal kriterier. Någon vetenskap är det inte, och det är inte heller ambitionen. Det är journalistik som ska vara underhållande och tankeväckande. Kriterierna för att hamna på listan är både formella och informella. Alltså, vilket påverkan har en person i kraft av sitt uppdrag/mandat, sin politiska position eller position som ledare i samhället? Och informellt: vilka personer kan påverka många genom sina nätverk eller genom att inspirera?

Vilka borde vara med på listan? Vad ska vi tänka på när vi sätter oss och jobbar med listan?

Maila mig idag på: anders.goliger@gp.se

PS: Här hittar du förra årets lista/listor: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2232256-en-stad-100-makthavare

2 kommentarer om “Dags att göra årets lista…

  1. Ja det kan väl inte vara så svårt- bara att ta de politiker som tycker att de vet bäst och fullständigt kommer att köra över de 57% av Göteborgarna som röstade Nej!

    1. Janne H: Det blir nog en blandad lista av personer, inte bara politiker som kör över denna folkomröstning om TS.

      Man kanske skulle ha en lista på vilka som är emot allt som skall göras i Gbg!!

Kommenteringen är stängd.