En intervju som gjort skillnad

Den leende nationalismen, ett reportage i Dagens Nyheter
Den leende nationalismen, ett reportage i Dagens Nyheter

”Du är inte min talman” är veckans uttalande. När sverigedemokraten Björn Söder försökte tillrättavisa vänsterpartiets Rossana Dinamarca under ett inlägg i riksdagen fick han blixtsnabb respons. Senare hälsades den andre vice talmannen på såväl hebreiska som samiska. Varför? Allt i protest mot Söders uttalanden i Dagens Nyheter, där han bland annat sa:
”Det finns exempelvis människor som tillhör den samiska eller den judiska nationen i Sverige. Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.”
Söder har fått mycket kritik efter sina uttalanden och många känner obehag inför hans sätt att sortera människor som bor i Sverige och kanske bott här i generationer. Själv anser han att citaten ryckts ur sitt sammanhang.

I journalistkåren har det länge funnits en diskussion om partiet. Ska de behandlas som alla andra partier? Det verkar rimligt med tanke på att de nu har stöd av 13 procent av väljarna. Samtidigt finns det inga andra partier där ledande företrädare beväpnar sig med metallrör och där valbara kandidater fångas på bild med nazistbindlar. Sådana händelser motiverar närgången journalistisk bevakning – det finns helt enkelt mycket att skriva om och granska.
Här på GP har vi haft många diskussioner om SD och frågan är komplicerad. Därför var det uppfriskande med Niklas Orrenius reportage i förra veckan. Han angriper frågorna med hjälp av klassiskt journalistiskt fotarbete: var på plats, ställ kritiska frågor och låt människor berätta.

Jag frågade Niklas Orrenius om intervjun i DN:
– Söder hade hållit ett timslångt föredrag för sina partivänner om ideologi. När han talade så mycket om nationalism kände jag efteråt: jag måste fråga honom vem som inte får plats i SD:s homogena idealsamhälle. Mitt fickminne var fullt (jag hade spelat in föredraget) så jag fick anteckna noga. Eftersom jag inte spelat in var det av största vikt att Söder godkände sina citat.
Varför tror du att han är missnöjd i efterhand? 
– För att han fått mycket kritik, både externt och internt i partiet.
Söder framstår som öppen i intervjun?
– Han hade garden nere, hade just talat inför sina egna och fått en massa beröm och selfie-fans. Sen var jag verkligen nyfiken och ville veta hur han såg på de här sakerna. Många vill berätta när någon framstår som genuint nyfiken.

Vi har påbörjat arbetet med GP:s valbevakning inför extravalet. Mycket återstår givetvis, men jag kan avslöja några spår som vi kommer att arbeta vidare med: kampen om Sverigebilden, kampen om makten och hur partierna vill lösa välfärdens utmaningar. Och ja, vi kommer att vara genuint nyfikna.

9 kommentarer om “En intervju som gjort skillnad

  1. Vad sägs om att helt enkelt göra det som ska göras? Om det har allmänintresse så ska det givetvis skrivas om i media, och det vore ju smakligt om man satte det i relation till någonting. T ex granska samtliga riksdagsledamöter på samma likvärdiga sätt. Allt ska upp till ytan, oavsett om det är en sverigedemokrat eller miljöpartist. Svårare än så behöver man inte göra det.

 1. Fast vad gäller svaren på Marres frågor så kommer vi med största sannolikhet att få förbli nyfikna. Tyvärr. För det finns inga reella svar att ge. Det finns bara visioner om att alla skall få bostäder och nånstans att bo och då är svaret att vi måste bygga fler bostäder. Likaså är visionen att alla nyanlända måste komma in i arbetslivet så fort som möjligt och då är svaret att vi måste se till att ge alla människor ett jobb. Det finns inga svar på hur allt detta skall gå till eftersom det aldrig kommer att kunna fungera så utan det är bara visioner och önskningar om hur det borde vara. I brist på annat så kommer väl den överdrivna punktbevakningen av ett visst parti att fortsätta och spaltmeter efter spaltmeter skrivs medans t.ex. om vi har en miljöminister som blir tagen med byxorna nere så skrivs det inte särskilt mycket om det och framför allt så blir det inget mediadrev med krav på miljöministerns omedelbara avgång.

  1. Så du tycker att det är okey att man säger att samer och judar inte är Svenskar som SD:s talman gjorde, för detta uttalande så har folk varit väldigt arga at man har sagt. Det är därför man inte vill ha en sådan talman, men det kan ske du vill att vi skall ha!!

 2. Kommer ni att vara lika nyfikna på varför just Sverige måste ta emot flera gånger fler invandrare per capita än alla andra länder i EU? På kostnaderna? På kriminaliteten? Eller på bostadsbristen, kommer svenska ungdomar och studenter kunna få bostad när de ställs mot utländska barnfamiljer? Kommer hundratusentals skattesponsrade invandrare att tränga ut svenska ungdomar från helgjobb, säsongsarbete, praktikplatser och instegsjobb?

  1. Integrationspolitiken kommer att höra till de frågor vi kommer att bevaka, ja. Jag tror inte att vi kommer att lista alla samhällsfrågor utifrån vad de betyder för svenskar (vad det nu är) och invandrare, det låter mer som politik än journalistik. Men absolut, integrationsfrågorna kommer att debatteras.

   1. Vad menar du med: Vad nu en svensk kan vara?
    Är du lika frågande till andra nationaliteter som ryssar, danskar etc

   2. Men det var ju en klassisk mediaglidning på svaret, Anders. Invandring är inte samma sak som integration. Läs frågan ovan och försök igen. 🙂

    Jga är uppriktigt nyfiken på svaret.

Kommenteringen är stängd.