Journalistik i blåsväder

Läsarbild

Förra lördagskvällen satt jag klistrad framför telefonen. En bit bort i kvarteret blåste grannens björk ner och krossade en brevlåda, vilket kan ha gjort det svårt att dela ut papperstidningen där på söndagen. Men nyhetsförmedlingen fungerade ändå – via GP:s mobilapp följde jag stormen Egons härjningar längs västkusten och fick se läsarnas bilder från hamnen i Fiskebäck, lejontrappan i Brunnsparken, klipporna på Hönö och mycket mer. Ett häftigt exempel på när lokal journalistik är angelägen, fängslande och först med senaste nytt.
Nu är kanske mitt GP-intresse större än mångas, men jag var långt ifrån ensam om att sitta med telefonen på lördagskvällen: läsningen i GP:s mobila kanaler exploderade. Över 150 000 personer följde livebevakningen med stort intresse. Lägger man till de som läste artiklarna runtomkring är siffran långt högre. Jag ska inte trötta ut er med siffror, men GP har haft mer digital läsning än någonsin de gångna veckorna. Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb i vår nyhetsförmedling.
En av dem som jobbade förra helgen var Karina Hansson på GP:s webbredaktion.
Hur var det att jobba när Egon slog till?
– Kanske konstigt att säga att det var kul, med tanke på att stormen orsakade mycket bekymmer. Men med den läsarrespons vi fick i form av skyhög läsning och mängder av inskickade läsarbilder så blir man glad som webbredaktör.
Vilken var den största utmaningen på redaktionen under kvällen?
– Den största utmaningen var att ha rätt information på sajten, så att läsarna fick veta vad som hände i realtid.
Hur värderar och prioriterar ni nyheterna när det händer så mycket överallt?
– På samma sätt som vanligt, allvarligare nyheter får högre prioritet. I och med att det inte var några större olyckor kunde vi fokusera på hur Egon påverkade samhällsfunktioner som till exempel färjor och tåg.
Varför tror du att så många följde GP?
– Våra läsare är väldigt intresserade av väder i (nästan) alla former. Och det var ju rätt dramatiskt under kvällen med orkan i byarna, kasinot som evakuerades, tak och trafikportaler som blåste ner, inställda färjor och tåg.
När jag skriver detta kommer varningar om en ny storm. Även om jag privat kan bli lite trött på vintervädret och önska mig till varmare breddgrader, så lovar jag att vi på GP absolut inte är trötta på busvädret – vi kommer att fortsätta stormbevakningen med samma engagemang framöver.

Anders Goliger