Textrobotar är inga reportrar

Robotar som skriver artiklar utan någon mänsklig inblandning. I USA är detta redan verklighet. Nu görs de första försöken i Sverige. Först ut bland dagstidningarna är Mittmedia-koncernen som omfattar 18 tidningar däribland Sundsvalls Tidning, Östersunds-Posten och Gefle Dagblad.
Frågan som Mittmedia ställt sig är om robottexter kan leverera nytta till tidningarnas läsare. För att ta reda på det börjar man att testa med väder, berättar Robin Govik som är redaktionell affärsutvecklingschef. Det handlar om lokala vädertexter och om vädervarningar som publiceras automatiskt på koncernens sajter. Fördelarna som Govik ser är väldigt snabba publiceringar med hyperlokalt innehåll.
– I fallet med vädervarningen från SMHI kan vi ha en text ute i samma sekund som SMHI lägger varningen. Att vi är först med nyheter har ett stort värde för våra läsare, säger Robin Govik, som givetvis också ser risker med autogenererad journalistik.
– I robottexter till exempel utifrån polisens flöden finns det uppenbara etiska dilemman. En annan risk är att det ibland blir obegripliga texter om fakta inte tolkas rätt.
Om några veckor räknar Mittmedia med att börja publicera de första robottexterna på ett par av sina tidningars sajter. Många redaktörer landet runt kommer spänt följa hur det går.
I veckan lanserades också en ny sportsajt som med hjälp av en textrobot refererar svenska fotbollsmatcher utifrån matchfakta från Svenska Fotbollförbundet. Vad kan den typen av referat betyda för GP:s fotbollsbevakning och för framtidens sportjournalistik?
– Fotbollsintresset är väldigt stort och redan i dag är utbudet enormt både från traditionella nyhetsmedier och specialinriktade fotbollssajter med olika fokusområden. Jag tror att den här typen av rapportering är mest gångbar i de lägre serierna som i dag saknar bevakning, säger GP:s sportchef Ulf Niklasson.
– För GP:s del skulle detta kunna öppna för att vi ytterligare breddar bevakningen ner i seriesystemen och möjligtvis i fler idrotter. Däremot tror jag inte våra läsare accepterar att vi ersätter våra profilerade skribenter och krönikörer fullt ut med enkla matchreferat.
Precis som Robin Govik ser också Ulf Niklasson risker med robotjournalistiken.
– Roboten hämtar uppgifter från sajter och andra informationskanaler och skriver en text som sedan publiceras direkt. Vem kontrollerar innehållet och vem kvalitetsbedömer? Hur ser källkritiken ut?
Länk till sajten Robotsport: http://robosport.se/?F.150426.60125015

Kommentarer om “Textrobotar är inga reportrar

  1. Manuell robottext:
    För att snabba upp tiden kan man som journalist skriva några standardhistorier där det bara är att fylla i namnet på de 2 fotbollslagen samt målgörarna och matchresultatet. All övrig text är klar i datorn!
    Går även att applicera på tågförseningar där texten är klar i min dator så när som på plats för händelsen och när trafiken kan beräknas att vara igång igen.

    Bilder till texterna finns även klara!

Kommenteringen är stängd.