Så skriver GP om integration

Med anledning av diskussioner som idag förekommit rörande GP och vår journalistik på ledarsidan, efter ett blogginlägg från Elin Grelsson Almestad, vill jag framhäva några saker.

Göteborgs-Postens ledarsida avspeglar de senaste månadernas samhälls- och mediedebatt som generellt haft ett stort fokus på migrations- och integrationsfrågor. Vi är väl medvetna om att dessa frågor inte bör ta ett alltför stort fokus, samtidigt som ämnet röner ett väldigt stort intresse i den allmänna samhällsdebatten.

Normaliserande av rasism är helt förkastligt att sammankoppla med GP:s ledarsida. Däremot har GP:s ledarsida lyft de svårigheter som finns kopplade till integrationsfrågan i Sverige.

Det råder en ganska polariserad debatt angående integrationspolitiken. Den som lyfter frågor om hur vi ska lösa detta anklagas ofta för att gå ärenden åt mörka krafter och ge uttryck för rasistiska åsikter. Bakgrunden är att vi på ett bra och värdigt sätt måste ta hand om de flyktingar som kommer till vårt land.

Det GP:s ledarsida har belyst är bland annat konsekvenserna av vägskälen mellan de två ytterligheterna: reglerad invandring i kombination med fri social välfärd och fri invandring tillsammans med reglerad social välfärd.

Bilden av GP och Stampen som presenteras av skribenten känner jag för övrigt inte alls igen. Vi har inte minskat antalet medarbetare på vår kulturredaktion. Tvärtom är kulturbevakningen väldigt central och prioriterad. Om ett par veckor börjar också vår nya kulturchef, den mycket meriterade och starkt förankrad i Göteborg, Ingrid Norrman. Då kommer vi att göra ytterligare flera spännande, nya satsningar.

För övrigt visar halvårsresultatet för Stampen att vi är på rätt väg. Se länk till Resumé förra veckan. http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/08/03/stampen-gor-vinst-pa-183-miljoner-kronor/

60 kommentarer om “Så skriver GP om integration

 1. GP har blivit en mycket intressant tidning. Det är stimulerande att läsa Alice T:s ledare m fl, inte minst därför att den intellektuella nivån är hög och man drar sig inte för att pröva teser och problematisera svåra samhällsfrågor. Den är resonerande och inte dogmatisk. Den är underhållande. GP känns väldigt i samklang med den debatt människor har vid frukostborden och på arbetsplatserna.

 2. Dela statsmakten mellan Alice Teodorescu och Prinsessan Victoria under en mandatperiod så tror jag att Sverige kommer återgå till att bli världens bästa land.

 3. Instämmer helt med Jonas om ”svag journalistik och tröttsamma värdekonservativa krönikor” och säger upp min prenumeration.

 4. Om man jämför med hur moderaterna plundrat landet, så är immigrationskostnaderna en spott i havet. Det är något för er SD-GP-ivrare att tänka på. GP har tappat det helt. Och jag har misstankar att det måste vara en hel del påhittade namn som ledarredaktionenen själva skriver in för att stödja sin sak, för det kan väl inte finns så mkt dumt folk som ännu läser GP, eller är det alla 13% som går man ut huse för att internetkriga?

 5. ”Göteborgs-Posten inte värderar de människorna högre än att de ser sin dagstidning bli tunnare och ledarsidan ett organ för Sverigedemokraterna.” skriver Elin…
  Hur man kan anklaga GP ledarsidan för att vara ett organ för SD kan jag inte förstå. Att man inte håller med dem är en sak, men att anklaga dem för vad som helst är riktigt dåligt och lågt.
  Samma Elin som tycker att GP ledarskribenter är SD:are tycker väl säkert också att SD:are är nazister. Alltså är GP en nazi-tidning enligt hennes vänster logik… man tar sig för pannan!

 6. Jag är verkligen trött på detta obehagliga och orättfärdiga etiketterande ”..låter lite som SD / går SD’s ärende..” så fort några journalister öppet och ärligt vågar ifrågasätta och diskutera de frågor och problem vanligt folk dagligen möter i sin vardag. Vi är många som fått nog av den smala åsiktskorridor som härskat alltför länge, på Gert Gelotte’s tid.

  Innan Alice, Håkan och Adam tog plats som ledarskribenter så var GP bara en i mängden av likasinnad press som inte vågade avvika från den förhatliga åsiktskorridoren. Av det skälet så avslutade jag min prenumeration för ett drygt år sedan, men om GP fortsätter på den inslagna vägen så är jag snart tillbaka som prenumerant.

  Vi är i desperat behov av en öppen debatt där GP nu går i bräschen och äntligen vågar lyfta frågor utifrån vanligt folks perspektiv !

  TACK Cecilia Krönlein, Alice Teodorescu, Håkan Boström och Adam Cwejman för att ni vågar gå emot den enkelriktade, ängsliga och direkt fega debatt som är så dominerande och förhärskande i nästan all svensk media idag!!

 7. Att Elin nu lämnar GP är det nog ingen som gråter över. Jag läste hennes avskedsbrev.. vad ska man säga.. om hon på allvar tror att hon kanaliserar folkets röst då tycker jag att hon bör ta ett studiebesök i verkligheten och inte bara lyssna på dem som hör av sig till henne och hyllar hennes texter. Den misslyckade integrations- och invandringspolitiken påverkar många människors vardag, främst invandrarna själva som har svårt etablera sig. Många, både invandrare och ”etniska” svenskar oroas också över invandringens kostnader, på både kort och lång sikt. Jag tycker att det är bra att GP tar den här frågan på allvar. Att rekrytera Alice T. var ett genidrag. Det skulle kunna bli riktigt intressanta diskussioner om vänstern ställde upp på en sansad debatt istället för att dra det uttjatade rasistkortet.

 8. Instämmer med de flesta andra – GP:s ledarsida är en av de intressantaste i landet. Modiga och engagerande texter från några av de bästa skribenterna, där man vågar diskutera de stora ödesfrågorna utan att skönmåla sanningen. Keep up the good work!

 9. Ledarsidan på GP är numera allt annat än liberal. Liberalkonservativ är det rätta ordet. Jämför detta med kvinnohatet som var för några år sedan där hatet mot kvinnor florerade bland kommentatorer på GP och eskalerade i alla mordhot mot ledande kvinnor i samhället. Att svära sig fri från denna inblandning är inte att ta ansvar. GP lever inte i ett eget separat universum.

 10. GP är idag den enda tidningen jag känner som lyckas ta upp samhällsfrågor på ett nyktert och professionellt sätt, där journalistiken som yrke fortfarande anses vara något viktigare än att bara rakt av basunera ut sin egna morals förträfflighet oavsett.

  Innan Alice dundrade in med huvudet högt visste jag faktiskt inte riktigt vad GP var för tidning och hade nog aldrig läst en enda artikel. Idag är det den enda rena nyhetssida/tidning som existerar i mina bokmärken. Riktigt roligt och ni ska istället ha en eloge för texter som verkligen tar upp problem som alla pratar om utan för att för den sakens skull vara allt för partiska och förutsägbara. Tidningar som sätter epitet på vanligt arbetande folk, bagatelliserar viktiga samhällsproblem i landet och duckar för svåra frågor finns det redan gott om. Tack.

 11. Mycket bra av GP att anställa Alice till ledarredaktionen, det behövs många fler borgerliga röster som vågar vara borgerliga och tidigare tabubelagda ämnen som den havererade migrationspolitiken och det ökande tiggeriet runt om i Sverige. Även intressanta gästkrönikörer har släppts fram.

  Fram för mindre politisk korrekthet samt en betydligt bredare åsiktskorridor. GP:s nya ledarredaktion är verkligen en frisk fläkt i det annars trista och medielandskapet, där alla tycker lika. Fram för mer politisk mångfald att gilla OLIKA ÅSIKTER och tycka Olika.

 12. Jag har följt Alice Teodorescu i flera år och jag jublar över att hon nu arbetar hos GP.
  Till henne många gånger mycket läsvärda och bra inlägg tillkommer båda bra medarbetare och gästkrönikörer.
  Detta är ett stort lyft mot tidigare och GP är att gratulera som fått en så bra och läsvärd ledarsida.

 13. GP är den enda tidningen som jag har stängt av adblock på, och det är tack vare Alice.

 14. Synd att Elin slutar, hon var läsvärd. Och hon sätter fingret på något, det HAR gått lite för långt. Det är inte så svart-vitt som flera vill få det till. Personligen tycker jag Alice är bra och en frisk fläkt, ledarsidan har blivit intressant. Dock tycker jag vissa har hakat upp sig på tiggeriet och verkar stå väl nära SD. Lite sans och balans tack, ta bort de värsta tomtarna som tror att några stackare från Rumänien som tigger utanför Ica kommer få Sverige att gå under (det kommer Sverige inte göra, iaf inte av den anledningen).

 15. Tack för en utmärkt och intressant ledarsida som inte duckar och försöker lägga tillrätta.
  Sedan Alice Teoduresco anställdes är GP´s ledarsida det första jag läser på morgonen, trots att jag är Stockholmare.
  Heder åt GP som anställde henne.

 16. GP¨s ledare har gått från att vara mestadels ointressanta till att diskutera allvarliga frågor på ett objektivt sätt. Skillnaden i relevans är oerhörd. Att gömma undan frågor om integration, extremism av alla sorter, flyktingmottagningens kostnader och annat som är uppenbart viktiga frågor är bara kontraproduktivt. Väldigt många i sverige inser frågornas vikt och att kväva diskussionen genom att försöka strypa informationen eller anklaga de människor som är undrande för att vara rasister är ett effektivt sätt att ordna nya röster till SD.
  GP´s ledarsida hjälper nu till att öppna debattklimatet till ett baserat på fakta och åsikter som bryts mot varann istället för svepande anklagelser och undertryckande av obehaglig information. GPs ledarsida visar en väg bort från åsiktskorridorens återvändsgränd.

  Bravo!

 17. Jag tycker GP har blivit mycket bättre med Alice vid rodret. Fortsätt såhär, nybliven prenumerant!

 18. I takt med de jublande kommentarerna för GP:s nya riktning och de påhittade begreppen ”snäv åsiktskorridor” (för ärligt talat, den är inte snäv, den har blivit vidare än sans och vett) så faller jag in och beundrar Elins mod. GP har sällan varit något för oss sosseröstare. Nu är den ingenting. De åtta åren jag under min ungdom delade ut den gav mig bra politisk kunskap och bildning. Tack för den tiden. Inte ens intressant som nyhetsbevakare och debattforum. Nu kan P. Birro och SD få orera fritt.

 19. Alla frågor måste få diskuteras. Det är fasansfullt odemokratiskt och förtryckande av människor att vänstern med hjälp av skam, hot och uteslutning skall styra vad andra människor får diskutera och till och med tycka. Jag lever i en mångkulturell familj i Göteborg, min mörka son blir kallad IS-krigare av dårar som säkert röstar på SD. SD ett parti, missnöjesparti, som i princip existerar som ett svar på vänsterns åsiktsförtryck. Hade man fått diskutera fritt hade man kunnat möta och mota rasister på ett mycket bättre sätt. Nu förbjuds man tycka saker om man inte passar i vänsterkorridoren och ett extremt missnöje föds som tar vidriga uttryck ibland. Ni, vänstern, är inte bättre än SD. Ni tar gärna fram järnrören ni också om det passar er fina ideologi. Revolution kommer man undan med att skrika – om man skriker det från rätt håll… Bara så ni vet – jag är antirasist, feminist och liberal och ni kommer aldrig att kunna stoppa det!!!

  1. Jag vill bara skicka en rad med uppmuntran till dig Cecilia Krönlein. Om jag förstått saken rätt så har det varit ett omtumlande år för personal och ledning. Trots detta satsar ni på en ledarredaktion som vågar sticka ut hakan och skapa debatt.
   Fortsätt på inslagen väg för utan debatten är GP just ingenting. Sedan behöver man inte instämma i allt.

 20. En stor eloge till GP och dess revitaliserade ledarsida. Alice, Boström m fl lyfter svåra frågor på ett strålande sätt, utan rädsla för vare sig höger eller vänster.

 21. Jag är stolt över att bo i en stad som har en tidning vars ledarsidor gått från att vara väldigt PK (politiskt korrekt) till att våga vara en fri(modig) röst som inte talar i enkla klyschor utan nyanserar det politiska samtalet på ett befriande sätt!
  Jag är glatt överraskad över utvecklingen! Snälla återgå inte till den väldigt snäva ankdamm Grelsson Almestad förespråkar!

  Vänliga hälsningar!

 22. Om ni på GP är citat:
  ”väl medvetna om att dessa frågor inte bör ta ett alltför stort fokus”

  Ja då är ni väl förhoppningsvis väl medvetna om varför ni tycker så.
  Jag vill alltså få ett svar på varför frågorna inte bör ta ett alltför stort fokus. Vad är skälet till det beslutet?
  Tror ni att ni gör samhället en tjänst genom att inte skriva ”allt för mycket” om detta samhällsproblem?
  Förklara gärna.

  Kram

  1. Alltför stort fokus – om det skulle betyda att andra viktiga frågor som också behöver belysas inte tas upp eller ges utrymme.

  2. Hej. Även om jag bor mitt i mörkaste Småland, funderar jag på att börja prenumerera på GP. Detta tack vare era briljanta skribenter på Ledarsidan. Tack för att Ni finns. Ja, förklara nu varför det är så farligt att farligt/dåligt att beskriva de samhällsproblem som vi inte kan blunda för. Varför är detta så farligt och till alla Riksdagens alla politiker. Ni är tillfälligt anställda av oss, Sveriges folk. Micke

 23. Jag håller med Elin Grelsson Almestad på alla punkter.
  Som vänsterliberal vill jag inte längre stanna kvar som prenumerant.
  Samhällsutvecklingen just nu är skrämmande och GP står inte på rätt sida.

  1. Äntligen har jag hittat en tidning som lyfter fram invandrarfrågan. Aftonbladet och Expressen skyggar allt som kan tolkas fel av vänstern om dom anstränger sig. Förmodligen för att fler skulle vara kritiska till vår generösa invandring om de hade mer fakta om den faktiska kostnaden och konsekvenserna av densamma. Bort med skygglapparna!

  2. Då tar jag din plats. Äntligen börjar en svensk tidning leverera kvalitet och man matas inte med smörja marinerad v och mp.

 24. Alice och de övriga medarbetarna tar upp svåra frågor på ett sakligt och moget sätt.
  Om Grelsson vill ha agendasättande journalistik där man försöker skönmåla världen efter hur man vill att läsare borde uppfatta den är det bättre att hon söker sig till mer tabloida tidskrifter.
  Jag tror hennes stol kan fyllas med en mer begåvad medarbetare som inte drar rasistkortet om ledarsidan vågar gå utanför hennes känsliga Pravda-ramar.
  GP har blivit en mycket bättre tidning med Alice och co.

 25. Elin skriver att GP frångått den lilla Saltsjöbadsanda, som uppenbarligen finns inom svensk media, att problem i samhället med invandring och integration ska man inte ta upp i någon större utsträckning. Här befinner vi oss i Sverige och många tror att vårt samhälle är ett öppet och fritt sådant. I själva verket så fungerar media i invandringsfrågan på samma sätt som i diktaturer i Kina, man undersöker och kritiserar inte den rådande statsmakten. Det är oerhört skrämmande och Elin bekräftar. Vi behöver en öppen och fri press som beskriver verkligheten som den är utan överdrifter men inte heller med underdrifter. Ni ska ha de stora lovord ni förtjänar GP låt inte sanningen och verkligheten bli förtryckt!

 26. Som sagts av flera redan:
  GP – keep up the good work!
  Äntligen intressant ledarsida som vågar ta ut svängarna och utmana – och skapa debatt!

 27. GP’s ledarsida är numera den absolut nyktraste, ärligaste, intressantaste och mest balanserade i traditionell media. ”Keep up the good work!”
  Det är f.n. i princip den enda tidning jag läser, och då bor jag inte ens i närheten av Göteborg 🙂

 28. Jag bor inte i Göteborg. Men tack vare den lyckade rekryteringen av Alice Teodorescu har jag fått upp ögonen för Göteborgs-Posten – som en relevant och viktig källa för samhällsinformation. GPs satsning på samhällsjournalistik är ovärderlig. Naturligtvis önskar jag Stampen all lycka till i Ert arbete. Nu behövs ni!

 29. Tråkigt att GP blivit en högerextrem tidning som på ledarplats flörtar med främlingsfientliga krafter. Är det för att i en ekonomisk kris försöka rida på Sverigedemokraternas framgångar? Jag har i alla fall sagt upp min prenumeration på GP och kommer att i stället ta del av Elin Grelsson Almestads läsvärda texter på annat håll.

  1. ”Högerextrem”?
   Att kalla saker vid sina rätta namn innebär att man bör undvika både överskylning såväl som överdrift.

 30. Som traditionell socialdemokrat uppskattar jag GPs nya ledarsida trots att den är borgerlig. Till skillnad från den tidigare regimen som enligt mitttycke var en intellektuellt undermålig folkpartimegafon tar de upp de verkliga problemen och inser att politik är att välja. Migrationskostnader på minst 80 miljarder årligen påverkar naturligtvis andra vitala samhällsområden, inte minst de som mindre bemedlade svenskar är beroende av.

 31. Tyvärr har Elin Grelsson helt rätt i sin kritik av GP sedan högerpopulisten Alice Teoderescu tog över GPs ledarsidor. Den ena reaktionära skribenten efter den andra har beretts plats för att kritisera dagens invandrarpolitik.
  I något fall har till och med en halvfascist släppts fram och i dagens tidning den kristne fundamentalisten Marcus Birro. Samtidigt skriker dagens ledarskribenter på GP hysteriskt om censur så fort någon radikal skribent publicerar sig.
  En vänsterliberal som Ingrid Segerstedt Wiberg skulle må riktigt dåligt om hon hade upplevt den skrämmande utvecklingen i GP idag, en tidning som numera öppet förespråkar tiggeriförbud och antihumansm livligt påhejad av Sverigedemokraternas fascistiska anhängare.

 32. ”Folket är bland annat alla de som hört av sig till mig under mina fem år som krönikör.” Skriver Elin Almestad
  Ja, visst okej. När folk hör av sig till henne, då är det folket som hör av sig. Eftersom folket är så otroligt engagerat i frågan om hur man kan dekonstruera barnnormen och svenska mäns främsta fråga är hur man kan alliera sig med feminister.
  När människor hör av sig till den nya ledarredaktionen på GP angående den fråga som snabbt passerat de klassiskt viktiga områden sjukvård, omsorg och jobben och blivit den näst viktigaste frågan för folket[1] , samtidigt som en pluralitet inom varje parti förutom MP tycker att invandringen är för stor[2] och det stigmatiserade enfrågepartiet SD nästan har en fjärdedel av väljaropinionen[3] , då är det givetvis inte folket som hör av sig längre.
  Ridå.

 33. Vi är många som tycker att GP har blivit betydligt bättre sedan delar av ledarredaktionen byttes ut. Även svåra frågor som invandring och tiggeri måste kunna diskuteras utan skygglappar där såväl bra som dåliga sidor får ventileras och olika åsikter få komma till tals. Keep up the good job!

 34. Alla mer nyanserade eller faktabaserade debattinlägg om invandring och integration klassas per automatik som rasistiska av ett visst klientel människor.
  Elin Grelsson Almestad är ingen förlust för GP och SD kan nu tacka henne för ytterligare ett par röster.

 35. Angående Elin Grelsson Almestad är jag tacksam att
  Hon slutar skriva för Er. Jag noterar med tillfredstäl-
  lelse att GP återigen har blivit en borgerlig tidning,
  Kommer att fortsätta prenumerera om denna utveckling fortsätter!

 36. Förstår inte alls vad som menas med:

  ”Det GP:s ledarsida har belyst är bland annat konsekvenserna av vägskälen mellan de två ytterligheterna: reglerad invandring i kombination med fri social välfärd och fri invandring tillsammans med reglerad social välfärd.”

  Sverige har reglerad invandring och reglerad social välfärd. Invandringen är som sagt reglerad och styrs av lagar, även asylinvandringen är reglerad i lag och varje fall prövas individuellt. Likaså så är våra försäkringssystem reglerade där enbart akut sjukvård är fri för den som inte har rätt att vara i Sverige.

  Så varför GP skall ställa två ”ytterligheter” mot varandra är konstigt. Är det inte bättre att skriva om verkligheten?

 37. Hennes ”kåseri” var det värsta trams jag läst på länge. Svepande formuleringar som på något sätt försöker koppla tidningen till vansinnesdåden och rasism.
  Den nya ledarsidan har lyft tidningen så den blivit en röst att räkna med i debatten.
  Tidningen och dess läsare är att gratulera till avhoppet. Må hon gå i frid!

  John Rignell

 38. Herregud! Har man igen tagit fram rasistkortet! Och mot en begåvad invandrarkvinna som representerar oss invandrare som inte kräver och klagar utan har har kämpat sig fram av sin egen kraft.
  Elin Grelsson och Alice Teodorescu har helt olika livserfarenheter men Elin Grelsson tycker att hon har den rätta. Har det inte med rena rama svenska avundsjuka att göra?

 39. Jag vill berömma er för att ni anställde den mycket duktiga och kompetenta Alice Teodorescu. Jag tillhör de som hade slutat läsa GP. Men sedan Alice anställdes har jag återvänt och upptäckt nya fräscha, vitala ledarsidor som tar upp och problematiserar samhällsproblem utan någon skönmålning.

 40. Jag har själv en bakgrund i både Miljöpartiet och Moderaterna, och är den förste att helt förkasta alla former av diskriminering, inklusive sexism och givetvis rasism. Att GP:s ledarredaktion till stora delar har bytts ut – av naturliga skäl – är i mina ögon ett stort steg framåt. Jag tycker att GP har varit ytterst modiga i tider som dessa, då integrationsdebatten på många håll är både tendentiös och tyvärr även väldigt kunskapsfientlig.

  Att ha kritik emot den förda invandrings- och integrationspolitiken är inte rasism. Att sakligt vilja diskutera oerhört viktiga och ofta känsliga frågor erfordrar både försiktighet och att allt man yttrar bottnar i en absolut sanning. Man får inte glida på sanningen åt något håll, för att inte tappa trovärdighet gentemot läsarna. Flera av tidningens tidigare medarbetare ondgör sig över den nya tiden på GP på egna sociala forum. Flera gör makalösa logiska kullerbyttor genom att först kritisera att tidningen endast är ute efter annonsintäkter genom ”snabba klick”, och att tidningen fått många nya läsare. Sedan är det fel sorts läsare, eftersom att många av dem har en annan politisk uppfattning än den grön-röd-rosa övertygelsen.

  Att en kostsam migrationspolitik innebär att andra viktiga poster i ett samhälle får mindre resurser, är inte rasism, utan grundläggande kunskaper i nationalekonomi. Kritiken emot den förda invandringspolitiken hade sett exakt likadan ut, om lejonparten av våra invandrare hade haft rött eller linblont hår.

  Om GP får många nya läsare, borde samtliga människor glädjas åt dessa läsare. Det är väl ändå det som är grundstenen i vad en demokrati faktiskt är. Att den som förtjänar uppmärksamheten och blir den som får flest röster. Även om vissa högljudda medvetet glider från ämnet, och anspelar på orealistiska sinnesbilder av vad en demokrati faktiskt är. Att även åsikter som ligger långt ifrån den egna uppfattningen också ska kunna yttras, så länge dessa åsikter inte strider emot vår lagstiftning.

  Att ett såpass stort fokus ligger på just integrationen beror med all säkerhet på att väldigt många människor, svenskar som invandrare, lätt kan konstatera att integrationen i vårt land till stora delar inte fungerar. Många av oss vill se långsiktiga lösningar, för alla människor oavsett hudfärg. Att då döma ut över en miljon människor som mindre vetande, och kalla dem för ännu värre saker, är väl verkligen att ha fördomar och en stor egen intolerans.

  Om GP får ännu fler läsare, är det bara av godo. Det håller alla vänner av demokratin med mig om, invandrare som svenskar – oavsett hudfärg eller härkomst.

 41. Tack vare att GP lämnat den snäva åsiktskorridoren en smula, funderar jag på att börja prenumerera på tidningen igen.

 42. Att måla upp det som två alternativ – reglerad invandring + fri välfärd vs. Fri invandring och reglerad välfärd. – det är att gå SDs ärende. Det är en världsbild som inte är objektiv, och att utgå ifrån att det är sanningen, att det bara finns de två alternativen, det är att ställa asylrätt mot välfärd, vilket Reinfeldt gjorde dör en tid sedan, och fick massiv kritik för. Det är det SD gör. Det normaliserar rasism. För det målar upp invandring som ett välfärdshot. Det är beklagligt att du och GP köpt den retoriken. Att ni inte kan se bortom det, och därför inte heller kan se hur den tesen, det antagandet, eldar på rasismen. Då ser ni inte heller hur ni själva bitar till, och normaliserar, rasism. Ditt blogginlägg bekräftar tyvärr bara det du vill dementera. Nu har vi fått svar, svart på vitt.

 43. Bra Cecilia, jag med många läsare uppskattar att GP vågar diskutera svåra ämnen på ett objektivt och sakligt sätt med fakta. Almestad gör det enkelt för sig genom att betrakta alla som lyfter upp det obehagliga i ljuset som någon sorts brottslingar. Tyvärr löses inte problem med hjälp av önsketänkande och att polarisera befolkningen som offer eller förövare. Om vi tittar ut över gränsen så har tex Tyskland som också har stora integrationsproblem en mycket friskare och sakligare debatt i pressen. GP är på rätt väg. Tack för det

 44. Cecilia Krönlein skriver: ”Göteborgs-Postens ledarsida avspeglar de senaste månadernas samhälls- och mediedebatt som generellt haft ett stort fokus på migrations- och integrationsfrågor. Vi är väl medvetna om att dessa frågor inte bör ta ett alltför stort fokus, samtidigt som ämnet röner ett väldigt stort intresse i den allmänna samhällsdebatten.”
  Men vem bär ansvar för att mediadebatten fått denna skeva inriktning? Att skylla på andra är lätt, men att ta det egna ansvaret är tydligen svårt. Vi har många och större problem att debattera och diskutera, bl.a. det övre samhällsskiktets girighet och den omfördelning av förmögenhet som sker inför öppen ridå, men som, i princip aldrig lyfts på borgerliga ledarsidor, dessa ledarsidor som måste göras ansvariga för ”senaste månadernas samhälls- och mediedebatt”.
  Jag funderar allvarligt på att avsluta vår prenumeration av GP, eftersom jag, varje gång jag får upp ledarsidan, känner ett obehag.

 45. GP:s ledarsida är i dag intressantare än någonsin. Kan Ingrid Norrman åstadkomma något liknande med kulturen så är GP:s läsare att gratulera.

 46. Vi som läser GPs ledarsida håller inte riktigt med Cecilia här. Det är alldeles uppenbart att 3/4 av ledarinläggen varit kritiska till invandringspolitiken och att en högervridning skett, att flera SD vänliga sajter, Fria Tider och Avpixlat hyllar GP. 1904 bildades Göteborgs Morgonpost som var ett konservativt alternativ till liberala GP med stöd till yttersta högern. GP bör inte lämna sin liberala hållning. Var är alternativen på ledarsidan? Historien kommer att komma ikapp GPs ledning. Året 2015 är början till slutet för den liberala GP eller i bästa fall en början på en dunkel parentes i ett pressat ekonomiskt läge.

 47. En öppen debatt utan pekpinnar och påklistrade epitet, om sakers verkliga tillstånd, ökar intresset för viktiga samhällsfrågor. I detta avseende är GP idag outstanding inom rikstäckande Svensk media.
  Läsvärdet i GP med sin nya redaktion har genom att att fylla nämnda kriterium fått ett lyft.
  Keep up the good work!

  1. Utan pekpinnar? Jag har inte läst annat än pekpinnar åt den ”den naiva förkastliga eliten” det sista halvåret i GP. Jag säger upp GP nu pga alltmer svag journalistik och tröttsamma värdekonservativa krönikor.

Kommenteringen är stängd.