Nu vill GP skylta med nya rekord…

GP-HUSETnatt

I natt hände det något på GP:s tak. Den som är uppmärksam kan notera att neonskylten med texten GP når över 600 000 läsare varje dag är borta.

Vi får nya grannar och vår fastighetsägare behöver helt enkelt göra plats för fler hyresgäster – både på taket och i huset. Vi på GP får dela med oss av utrymmet.

Det viktigaste är att skylten Göteborgs-Posten är kvar, och att vi nu satsar rejält på att göra tidningen ännu bättre. Vi har precis rekryterat ett antal nya medarbetare till redaktionen och fler är på gång.  Digitalt når vi fler läsare än någonsin. Nu i september har vi nått nya  veckorekord med över 1,2 miljoner unika läsare online (687 324 webbläsare i mobilen och 561 762 på gp.se).

I mediabranschen är förändring en självklarhet, och en skylt är ändå tämligen statisk. Våra nya läsare når vi i dag främst i mobilen. När de går förbi Polhemsplatsen är sannolikheten större att de läser vår senaste nyhet i GP-appen än att de tittar upp mot takåsen, men den som ändå råkar göra det ser precis som alltid Göteborgs-Postens logga.

Sedan slutet av 30-talet har GP stoltserat med upplagans storlek i neon på taket. Den första siffran som trumpetades ut var en upplaga runt 90 000 exemplar. Skylten har sedan dess varit en del av GP-husets historia. På söndag reder Kristian Wedel ut hela förloppet från Harry Hjörnes köp av tidningen 1926 fram till dagens mediehus med rapportering dygnet runt i papperstidning, e-tidning, webbtidning, mobiltidning, och via facebook, twitter och instagram. Missa inte det reportaget!

Härom veckan efterlyste jag synpunkter på vad vi kan göra för att förbättra tidningen. Flera mejl har handlat om slarv- och korrekturfel. Vi jobbar förstås hela tiden för att allt ska bli rätt. När det ändå blir fel är vår ambition att publicera tydliga rättelser.

En modern tidningsredaktion har en mycket stor produktion. På GP producerar vi i snitt omkring 500 sidor per vecka.  Plus alla publiceringar online dygnet runt alla dagar i veckan.

Fortsätt att hålla ögonen på oss – och tveka inte att mejla mig eller redaktionen när du har ett tips eller en idé om något som du vill läsa i GP.

 

8 kommentarer om “Nu vill GP skylta med nya rekord…

 1. Kul att GP lever och nyrekryterar! Och den nya ledarredaktionen är verkligen ett lyft!
  Det jag saknar mest i tidningen är fortfarande, precis som när jag mailade in ett förslag för några månader sedan, möjligheten till strukturerad och engagerad läsardebatt kring artiklarna. En öppen diskussion med högt i tak ger ett enormt mervärde jämfört med att ”bara” läsa själva artikeln. Jag tror mig ha förstått att det går att kommentera artiklar via Facebook, men dels är det inte ett format som inbjuder till debatt utan bara till korta tillrop, och dels är det många (jag själv, till exempel!) som inte har eller vill ha Facebook.

 2. Våga utveckla gp.se, jag tänker podcast från ledarsidan och liknande, men även webb-tv, GP är porten ut i världen för många göteborgare och gp.se är, tyvärr hopplöst långt efter sthlm, Göteborg är ju helt osynligt på nätet.

  1. Jag lovar. Vi ska storsatsa online. De närmaste månaderna kommer det hända mycket i våra digitala kanaler. Vi gläds nu åt nya trafikrekord – vi är som det sig bör åter störst i Västsverige på mobilen, men vi nöjer oss inte med det.

 3. Vi har läst eGP sedan starten och det funkar bra, men abonnemangspriset höjs hela tiden.
  Just nu ligger priset på max, höj ej mera, då slutar vi, för det är frugan som betalar varje månad.

  1. Kul att ni uppskattar eGP. Priset är knappt hälften av prenumerationspriset på papperstidningen. Vi tycker det är rimligt eftersom kostnaderna för tryck- och distribution inte finns för e-tidningen. Men innehållet har förstås också ett pris. Kvalificerad journalistik kostar att göra – och nu satsar vi extra på att göra innehållet ännu bättre. Allt det får ni för 4,30 per dag.

 4. Falsk matematik där. En inte helt orimlig gissning är att det till stor del är samma läsare i mobilen som på gp.se. Så 1,2 miljoner unika läsare online är ett önsketänkande. Dessutom raderas cookies så en del dubbelräkning blir det också…

  1. Helt rätt. Unika läsare är inte detsamma som unika personer. På samma sätt som en person kan läsa GP både i mobilen och på gp.se kan förstås också flera personer läsa oss från samma dator. Det är KIA-index som levererar de officiella siffrorna. Redovisningens svagheter är lika för alla i branschen: http://www.kiaindex.se/sok/#

Kommenteringen är stängd.