GP ”mörkar” inte sanningen

Om ett påstående upprepas tillräckligt många gånger kan det komma att uppfattas som en sanning.
Därför är det viktigt att slå fast – GP mörklägger inte, och vi undanhåller inte väsentliga fakta. Den gångna veckan har det framförts många konspiratoriska teorier på just detta tema. Bakgrunden har bland annat varit händelserna i Köln på nyårsnatten.
Etablerade svenska medier med ansvarig utgivare förhåller sig till de etiska reglerna för press, radio och tv. Regelverket är ett stöd för oss att upprätthålla en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften. Paragraf 10 lyder: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politiska tillhörighet, religiös åskådning eller sexuella läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.” http://www.po.se/regler/pressetiska-regler
Frågan är då när det kan anses ha betydelse? Om en svensk medborgare döms för krigsbrott i Syrien kan det vara relevant att berätta att han/hon har sitt ursprung i Syrien. Om en person döms för misshandel på Avenyn är det oftast inte relevant att framhäva etnicitet. Relevans måste värderas i varje enskilt fall, och givetvis kan det råda olika uppfattningar om när det är relevant att berätta om ursprung, religiös åskådning eller politisk tillhörighet. Ytterst är det varje ansvarig utgivares uppgift att sätta gränserna för sin redaktion i varje enskilt fall.
Medier i det pressetiska systemet vill inte bidra till ett samhälle där människor sorteras och etiketteras, eller riskerar att stämplas utifrån vilken grupp de tillhör. I andra vågskålen ligger att ge näring åt de som vill sprida att medier ”mörkar” sanningen. En bild som högljudda krafter helt felaktigt upprepar gång på gång. Det skedde efter knivmorden på Ikea i Västerås, och nu senast efter nyårsnatten i Köln och sommarens sexövergrepp i Kungsträdgården som fram tills nu har förnekats av polisen.
Dessa krafter gör allt för att underblåsa uppfattningen att förtroendet för medier är i fara. Stämmer det? Branschtidningen Resumé ställde i veckan frågan till Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall och tillträdande professor i journalistik vid Göteborgs universitet. Den generella bilden är, enligt Strömbäck, att förtroendenivåerna för medierna är stabila. Än så länge finns det lite i Sverige som tyder på systematiskt sjunkande förtroende. http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/01/12/jesper–stromback/
Förändringen handlar, enligt Strömbäck, snarare om att de redan kritiska har fördjupat sin skepsis.
– De som är skeptiskt inställda till traditionella medier har fått det lättare att söka sig till alternativa medier där deras misstro får ökad näring då dessa ofta är mycket mer styrda av en agenda än vad massmedierna är.
I klartext, de alternativa medier som anklagar oss för att mörka sanningen och vinkla vår nyhetsbevakning är själva styrda av en agenda, där det ingår att misstänkliggöra traditionella medier.

Här hittar du GP: etikdokument:
http://info.gp.se/om-goteborgs-posten/17452-2/#hem

20 kommentarer om “GP ”mörkar” inte sanningen

 1. Hej, att media är selektiva och inte nämner det som inte passar med agendan är trivia att inse.

  Plötsligt hamnade skiten mitt i Stockholm och då kunde det inte mörkas längre, liknande skit i mindre skala har drabbat folk under lång lång tid.

  Pressen och politiker har ett sektbeteende.

  Mvh Per

 2. Att ’inte framhäva’ är väl inte liktydigt med att förtiga.
  Appropå det så såg jag att handelskammarens VD Johan Trouve’ har har skrivit ett nytt inlägg i GP där han förespråkar div. nya infrastrukturprojekt.
  Att mannen också är stryrelseledamot i Svevia, ett statligt bolag som sysslar med just byggande av sådana projekt är något som GP rätt konsekvent har valt att ’inte framhäva’

 3. Det kan hända att just GP inte mörkar saker. Jag vet inte. Men att låtsas som om problemet i stort inte finns inger inget vidare förtroende, tyvärr, utan får en snarare att undra om påståendet att GP inte mörkar är lika mycket önsketänkande som resten av texten. Någon har redan hänvisat till Sakine Madons ledare i Expressen, som belyser att problemet faktiskt finns. En annan artikel som är väl värd att läsa i sammanhanget är granskningen från norska branschtidningen Journalisten – som till skillnad från svenska dito kan se opartiskt på frågan – av DN:s mörkläggning av övergreppen på festivalen i Stockholm. Är verkligen GP immuna mot det grupptryck som tydligen påverkat DN?
  http://journalisten.no/2016/01/overgrep-mot-unge-jenter-taust-i-dagens-nyheter

 4. ”Om ett påstående upprepas tillräckligt många gånger kan det komma att uppfattas som en sanning”. Citatet använder du på dagens GP´s förstasida för att möjligtvis bidraga till DN´s välbehövliga skadebegränsning?
  Ovanstående citat är mångsidigt, och kan användas i syften som kan gynnas av falanger både till höger och vänster, för- eller emot.

  Göteborgs-Posten har, genom sin eminenta och orädda ledarsida- men även en ”Fria ord”-sida som nu ger rättvisa för sitt namn, börjat framstå som en friskare fläkt i ett i övrigt unket medielandskap.
  Att förneka något uppenbart bristfälligt i medias journalistiska arbete och uppdrag som en allt större del av befolkningen (och även GP´s läsarkrets) upplever, är en skymf mot folks intelligens och egen verklighetsuppfattning. I slutändan är det media själv som står som förlorarna.
  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/journalister-vinklar-for-att-inte-gynna-sd/

 5. Och av vilken anledning har ni strukit stoppat mitt inlägg? Sex inlägg har godkänts och jag om ni stoppat mitt inlägg som skrevs före flera av dessa inlägg så mörkar ni åsikter ni inte vill skall framföras. Jag anser inte att något i mitt tidigare inlägg är sådant som borde vara kontroversiellt om man har en öppen dialog med läsarna.

  1. Jag skrev faktiskt en kommentar här på bloggen där jag raljerade över Henrik Arnstads ’vetenskapliga’ teorier där han förutspådde ett snart facistiskt maktövertagande i Sverige.
   Den lyftes ut, så mer än så behövdes inte.

 6. Våran familj har sedan en tid valt bort att prenumerera på svenska nyhetstidningar då vi upplever nyhetsrapporteringen fullständigt skruvat vänstervriden alldeles oavsett sk politisk hemvist. Vi har tragglat oss igenom gp, svd och dn flera varv men det har oftast slutat med avslutad prenumeration i affekt. Nyheter intas nu enbart på nätet oftast via utländska etablerade medier, detta alternativ låtsas ni inte om utan ringaktar era kritiker genom att påstå att vi enbart väljer alternativa sk hatsiter som vi lusläser utan skepsis. Efter att vi sökt oss utanför sveriges medievärld har dock känslan av att leva i en tystad censurerad tillvaro förstärkts.

 7. Ett problem är väl att mycket som publiceras är kopierat direkt från TT. Det gäller ju inte bara GP utan alla tidningar, vilket gör att TT får något slags monopol på nyheterna. Detta blev väldigt tydligt under efterspelet till händelserna på IKEA som du tog upp. Enligt TT hade offren valts ut helt slumpvis och det var det budskapet som spreds i alla stora nyhetstidningar. Lokaltidningen VLT gjorde dock egna reportage och tog del av den psykiska undersökningen av den misstänkte. Där framkom att den misstänkte själv sagt att offren valdes ut för att de såg svenska ut. Frågan då är ju om TT haft några källor för sitt påstående eller om det bara är artikelförfattarens egna önsketänkande som legat till grund, eller om man helt enkelt valt att mörka/ljuga? Oavsett orsak kan man ju fundera på hur vanligt detta är. Det blir ju också extra allvarligt i och med att det rör TT som i stort sett alla nyhetskanaler kopierar många av sina artiklar från.

 8. Det finna åtminstone 1 ledarskribent på GP som anser att etnicitet är svaret på vissa frågor såsom sexuella trakasserier då detta är kulturellt.

  1. Fast Adam Cwejman skrev ju i sin ledartext att övergreppen i Köln INTE beror på etnicitet utan, enligt hans mening, på normer och värderingar.

 9. Däremot ljuger Ni om Västlänken. Strycker detta vanainnesprojekt medhårs, skäms! Det är en skandal utan like att Ni låter detta fortgå!

 10. Jag håller med om att GP inte mörkar, inte så ofta i alla fall. GP skall ha all heder av att i fall där andra tidningar har tagit bort relevanta delar av en gärningsman signalement förmedlat av polisen, så har faktiskt GP inte censurerat signalementet. Denna typ av händelser i annan press är just precis sådant som ger de som driver denna tes vatten på sin kvarn. Att TT i samband med IKEA – morden i Västerås anser sig vara tvingade att påtala att etnicitet ingår i deras telegram visar också på att det finns en självcensur i pressen som är osund. Men som sagt var, jag tycker att GP oftast lyckas hålla en bra balans.

  Reportagen om de Marockanska gatubarnen är ytterligare exempel på när ni hittar en bra balans. Dock så hade ni kunnat vara tydligare rörande exempelvis när två fraktioner med romer slogs på Heden. Alla insatta visste självklart att det var romer som slogs där och då, men ändå så skrev ni inte ut det. Det ger konspiratorikerna ytterligare argumentation.

  Men det är solklart att andra medier verkar vara dåliga på att följa upp historier som inte passar ”åsiktskorridoren”. Det är mycket uppenbart att exempelvis DN hade tillräcklig information för att skriva om händelserna på We Are Sthlm redan i augusti, men att man valde att inte lyfta historien där och då. Att man lyfte den ju berodde på flera saker: Dels förändringarna i den svenska flyktingpolitiken som visade att politikerna kanske inte hade tänkt igenom det hela. Dels händelserna i Köln (men också Kalmar, Karlstad och Malmö m.fl. orter i Sverige) och rapporteringen runt detta som gjorde historien intressant i ett större perspektiv. Dessutom så var det en SD-anknuten website som tvingade fram detta avslöjande från DN genom att lyfta att DN kände till historien redan i augusti. Det sistnämnda är ju dessutom verifierat av det norska journalistförbundets tidning journalisten.no som har intervjuat DNs och SD-sitens källor. Journalisten.no gottar sig rätt ordentligt åt att medier i Sverige uppenbarligen inte klarar av att hålla sig oberoende. Läs gärna DN-redaktörens kommentar i den artikeln också…

  Men som sagt var, ni klarar oftast av att balansera detta väl. Jag saknade dock rapportering om det olaga frihetsberövande och sexuella ofredande som två högstadieflickor utsattes för på Oasen i Kungälv i tisdags. Här kan man diskutera huruvida etniciteten på gärningsmännen är av intresse, men platsen och händelsen som sådan är mycket relevant i den allmänna rapporteringen. Eller bedömde ni att den historien inte var intressant utanför Kungälv? Jag anser att även de utanför Kungälvspostens läsekrets behöver få detta rapporterat för att kunna ta till sig och värdera informationen.

  Framförallt så tycker jag att ni har en bra balans på ledarna. Teodorescu, Chrisman och LaMotte är alla tre friska fläktar i det svenska debattklimatet då de vågar lyfta svåra frågor på ett nyanserat sätt. Tack!

  1. Crisman skulle naturligtvis ha varit Cweijman, rättstavningshjälp eller skall man kalla det felstavningshjälp?

Kommenteringen är stängd.