Nypremiär för GP-magasinet Två Dagar

Per Grehn och Johanna Lagerfors.
Per Grehn och Johanna Lagerfors.

I fredags firade vi här på GP att vi nu är färdiga med omgörningen av Två Dagar. I dag, lördag, kommer första numret med Göteborgs-Posten. Jag hoppas att ni kommer att trivas med bilagan, som i sin nya kostym blir mer likt ett magasin i nytt format och blankare papper.

Två Dagars nya redaktörer, Johanna Lagerfors och Per Grehn, har jobbat intensivt sedan början av december för att planera vårens nummer. Jag kan lova att det blir mycket spännande läsning.

Både Johanna och Per har tidigare jobbat på Göteborgs-Posten. Johanna på utlandsredaktionen och Per på ekonomi- och politikredaktionen. Johanna har också arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Radio och samhällsmagasinet Re:public, och som frilans har hon skrivit många reportage i just Två Dagar. Per har tidigare arbetat på Jönköpings-Posten och varit redaktör för en rad kundtidningar.

 Vad gör ni som redaktörer för Två Dagar?

– Vi ansvarar vi för magasinets innehåll. Det innebär att vi till exempel bestämmer vilka reportage som ska göras och vilka porträttpersoner som ska intervjuas. Vi beställer jobben av frilansjournalister och fotografer och när materialet sedan kommit in till oss kommer vi med frågor och synpunkter, faktakollar och ser till att texter och bilder blir redo att publiceras.

Hur går det till när ni planerar innehållet?

– Vi får in många reportageförslag från frilansar och lägger även ut beställningar av reportage som vi själva kommit på idén till. Vi försöker vara breda vad gäller ämnen, det är ju en av Två Dagars absoluta styrkor, och försöker få till en bra blandning av lokalt, nationellt och globalt.

Delar ni på alla uppgifter eller har ni olika specialområden?

– Vi delar på det allra mesta. Lite av det administrativa har vi delat upp mellan oss men alla beslut fattar vi tillsammans.

Vad inspireras ni av?

– Journalistik som berör. Reportage kan beröra på så många olika sätt, alltifrån att få en att skratta igenkännande till att förändra ens perspektiv och ens sätt att se på världen. Vi inspireras av journalistik som gör något med den som läser. Som inte bara upplyser utan också komplicerar.

 

Johanna Lagerfors, 31 år

Bor: I Haga tillsammans med Axel och sonen Nils, tio månader.

Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner. Fotograferar. Reser, både långt och nära. Till andra sidan jorden eller till sommarstugan vid en sjö i Småland. Har ambitionen att (börja) springa tillräckligt ofta för att kunna kalla mig löpare.

Per Grehn, 30 år

Bor: I Vasastan tillsammans med flickvännen Emma.

Gör på fritiden: Äter god mat, går på bio och konserter. Tränar när andan faller på, vilket tyvärr är lite för sällan. Renoverar ett torp från 1800-talet (ett livslångt projekt som aldrig kommer att bli klart).